Munka, tudás, nyitottság – ez az eredményesség záloga az agráriumban

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 17. 09:30

A tudásalapú, professzionális agráriumé a jövő, a sikerhez az új technológiák alkalmazására, nyitottságra és tudásra van szükség – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán tartott gazdakonferencián, Gyöngyösön.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára (Fotó: Vermes Tibor)

Az idei év első fele az újonnan induló  agrártámogatási ciklusra való felkészülés időszaka, a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika ugyanis számos újdonságot, megváltozott feltételeket, új támogatási formákat tartalmaz – hangsúlyozta Feldman Zsolt. Mint sorolta, a mezőgazdaságot sújtó aszály, az alapanyag-drágulás, az értékesítési nehézségek felértékelték a támogatások jelentőségét. Ezért is fontos, hogy a magyar gazdálkodók jövedelembiztonságát szolgáló közvetlen támogatások nagyságrendje – a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás által lehetővé tett forrásátcsoportosításnak köszönhetően – annak ellenére sem csökkent, hogy a KAP forráskerete uniós szinten 10 százalékkal kevesebb a korábbinál. A megemelt nemzeti költségvetési forrás a másik oldalon már a 2021-2022. év során lehetővé tette, hogy eddig több mint 10.800 gazdaság, élelmiszeripari vállalkozás és önkormányzat fejlesztéseihez mintegy 1.325 milliárd forint értékű támogatást ítélhessünk oda. Kiemelkedik ebből a gazdálkodók precíziós gazdálkodásra történő átállását segítő pályázat, amely az inputanyag felhasználást és a termelést optimalizáló, helyspecifikus művelést lehető tevő, digitális technológiával felszerelt erőgépek, munkagépek, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások megvásárlásában nyújtott segítséget.

Az államtitkár kiemelte, hogy létfontosságú a gazdák  változó feltételekre való felkészítése az áprilisban kezdődő egységes kérelem beadási időszakára

Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel együtt – a falugazdászok és szaktanácsadók felkészítése mellet – az ország legkülönbözőbb pontjain gazdafórumokon adnak tájékoztatást, de információs anyagok, videók és honlap is segíti majd a KAP Stratégiai Tervben és az új támogatási feltételekben való eligazodást.

Az új KAP nem csak szigorúbb zöld feltételeket jelent, hanem lehetőségeket is ad, amelyekkel élhetnek a gazdálkodók – mondta el Feldman Zsolt

A források új struktúrában kerülnek a gazdálkodókhoz, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás az újraelosztó támogatás, amely a mezőgazdasági termelők számára 150 hektárig biztosít többletforrást. Továbbá az eddig ismert alap- és zöldítési támogatások egybeolvadnak, amelyre ráépül az agrár-ökológiai program, amelyben való részvételről a saját gazdaságának adottságai, termelési gyakorlata és jövőképe alapján dönthet a gazdálkodó. Ez utóbbi az eddiginél hangsúlyosabb környezet-és klímavédelmi követelményeket fogalmaz meg támogatásért cserébe, ezzel is ösztönözve a talaj védelmét, vízmegtartó képességét javító mezőgazdasági gyakorlatokat – tájékoztatta a hallgatóságot Feldman Zsolt.

AM

Kapcsolódó cikkeink