MUISZ: február 15. után helyreállíthatatlan lesz a magyar érdekek védelme

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 14. 12:00

Levélben fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárához a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) és a IATA Repülőjegy-értékesítő Irodák Magyarországi Egyesülete (IRIME), hogy felhívják a figyelmet a Malév leállása kapcsán az utazási irodákat és utasokat érintő problémákra, tájékoztatta a Turizmus Online-t a MUISZ.

A magyarországi repülőjegyek eladása 80 százalékban az utazási irodákon keresztül történik. A repülőjegyek megírásának napján azok ellenértéke zárolásra kerül, ezért az utazási irodák a kiadott repülőjegyek ellenértéke felett nem rendelkeznek. A repülőjegyek ellenértéke kéthetente egy zárt elszámolórendszeren keresztül a IATA rendelkezése alá kerül, ismerteti levelében a MUISZ.

A 2012. január 15-31. között kiállított Malév dokumentumok értékének átutalása a IATA felé február 15-én esedékes. Ezen jegyekkel szemben a MAlév semmilyen szolgáltatást nem fog nyújtani, így a IATA előírások súlyosan szemben állnak a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseivel, hangsúlyozta a MUISZ. Ha a magyar utazási irodák nem fizetnek, akkor másnap már nem rendelkeznek működési engedéllyel, ha viszont fizetnek, akkor az utasok kártérítési alapja tűnik el, világít a problémára a szövetség.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy céges megrendelések esetében olyan összegeket kell kifizetnie a IATA felé az utazási irodáknak, amelyek ellenértékét bizonytalan, hogy megkapják-e, ami az érintett utazási irodák csődjéhez is vezethet a MUISZ szerint.

Az utazási irodák javasolták a IATA felé, hogy a magyar emberek és vállalkozások befizetéseiből egy kártérítési alapot (letéti számlát) hozzanak létre, amelyből kizárólag a magyar érdekeltek (utasok, utazási irodák) kára lenne fedezhető. A IATA azonban ragaszkodik a saját belső szabályzatához, ezért az a veszély fenyeget a szövetség szerint, hogy a február 15-i fizetési határidő után már helyreállíthatatlan lesz a magyar érdekek védelme.

A MUISZ és az IRIME ezért elengedhetetlennek tartja, hogy az 5/2012. kormányrendelet hatálya alá nem tartozó utasok, illetve a Malévot eddig támogató utazási irodák kára a jelenleg még meglévő összegekből fedezhető legyen, az ne kerüljön a IATA rendelkezése alá.

Az utazási irodák csődje, ebből adódóan több ezer munkahely megszűnése, a magyarországi repülőjegy eladás ellehetetlenülése és külföldi kézbe kerülése még megelőzhető hangsúlyozzák a szervezetek, akik ehhez kérik a minisztérium segítségét, közreműködését. (turizmusonline.hu)

Kapcsolódó cikkeink