Műanyagjárvány: a COVID-19 összetörte a recycling-álmot

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2020. 10. 06. 08:50

A koronavírus-járvány rendkívüli lökést adott a műanyagiparnak. Wuhantól New Yorkig az arc”pajzsok”, kesztyűk, az elvihető ételek dobozai és az online rendelések csomagolásaihoz használt légpárnás fólia elképesztő mértékű műanyagigényt jelentett. Mivel ezek nagy része nem újrahasznosíható, következésképp a szemétbe kerülnek.

A járvány az újrahasznosítást is leblokkolta

Ám van egy másik következménye is ennek a jelenségnek: a járvány felerősítette az újrahasznosított és új műanyagok közti árverseny is. Olyan háború ez, amelyben az újrahasznosító cégek folyamatosan veszítenek.

Szinte minden darab műanyag fosszilis üzemanyagként kezdi életét. A gazdasági lassulás komolyan lassította a világ olajigényét, így az új plasztik ára is esett.

Négy műanyag flakon legyártása annyi üvegházhatású gáz kibocsájtásával egyenlő, mint másfél kilométer autózáshoz szükséges üzemanyag. Az USA hatszor annyi műanyagot éget el, mint amennyit újrahasznosít. A koronavírus miatt pedig a műanyaghulladék növekedett, ahelyett, hogy csökkent volna.

Az olaj- és gázipar a következő öt év során 400 milliárd dollárt tervez költeni olyan üzemek létesítésére, amely nyersanyagot gyárt a szűz műanyagok számára.

ESM

Kapcsolódó cikkeink