A műanyag hulladékokról tárgyaltak az uniós környezetvédelmi tárcavezetők Máltán

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 27. 11:02

A műanyag hulladékok okozta szennyezések elleni fellépés lehetőségeiről tárgyaltak az EU környezetvédelmi miniszterei a máltai EU-elnökség szervezésében, szerdán – április 26-án – Vallettában; a magyar delegációt Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára vezette.

EU

A szaktárca tájékoztatása szerint az uniós miniszterek egyetértettek abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére.

A tanácskozáson felhívták a figyelmet: az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segíthet a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira.

Emellett több kutatásra van szükség a tápláléklánc potenciális szennyezettsége kérdésében is. Az unióban jelenleg tárgyalnak a körforgásos gazdaság kialakítását célzó javaslatcsomagról is, amely hatékony eszköz lehet a tengeri hulladékok okozta probléma orvoslására is – állapították meg a tárcavezetők.

A Magyarországot képviselő államtitkár a megbeszélésen rámutatott: a cselekvési tervek folyóvízi egyezményekkel történő összehangolása növelheti az intézkedések hatékonyságát. Az uniós műanyag stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra egyaránt, és ebben a megközelítésben a nem tengerparti államok is arányos részt vállalnak. Továbbá az eldobható műanyag hordtasakok visszaszorítása terén Magyarországon a termékdíj szabályozásnak köszönhetően jelentős, uniós összehasonlításban is előremutató eredményeket sikerült elérni – emlékeztetett Gulyás Andrea. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink