MSSZ: Csatát vesztett a minisztérium, jön a német sertéshús-dömping

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 11. 12:07

A dioxin-rendelet visszavonásának következménye az lehet a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) szerint, hogy a német húsok dömpingárai további jelentős veszteségeket okoznak az ágazat szereplőinek, akik közül sokan már a sertéstartás feladásán gondolkodnak.

“A Vidékfejlesztési Minisztérium egy szakmapolitikai csatát elvesztett a dioxin-üggyel kapcsolatban, és ezáltal kénytelen volt a korábbi rendeletét visszavonni, amelyről sajnálattal értesült a szervezet” – tartalmazza a Sertésszövetség közleménye.

Az országos főállatorvos a kormany.hu oldalon elérhető tájékoztatás szerint szerdán vonta vissza a dioxin-rendeletet azzal az indokkal, hogy a német hatóságok képesek kiszűrni és megakadályozni a szennyezett termékek forgalomba hozatalát, illetve, mert az eddigi vizsgálatok alapján nem találtak dioxinnal szennyezett élelmiszert a magyar piacon.

A folyamatos, hízósertésenként hat-nyolcezer forintos veszteség csökkentése, és a biztonságos takarmány-ellátás érdekében javasolta több szakmai szervezet a gabona-alap létrehozását, amelyet újfent elutasít a tárca, arra hivatkozva, hogy ez áremelő hatású lenne. A 2008-ban, az előző évi aszály után, az alap megképzését követően a kukoricaárak nem nőttek, hanem csökkentek, a vásárláskori tonnánkénti 53 ezer forintról egészen 40 ezer forintra – emlékeztet az MSSZ.

Az állategészségügyi támogatások új rendeleti kiírása teljesen indokolatlan időhúzást jelent a szervezet szerint, ezért úgy véli, a tavaly szeptemberben májusig visszamenőleges felfüggesztést kellene csupán érvényteleníteni, és a meglévő határozatokat 2010. december 31-i határidővel, az érvényes jogszabály alapján kifizetni. A közlemény szerint a tárca ezt többször is megígérte, és a támogatás már nagyon hiányzik a szektorból.

Az esetleges rendeletmódosításról – ami érintené az állategység alapú C001-re vonatkozó támogatást is – a szakmai szervezetek még semmilyen anyagot nem kaptak; feltehetően uniós notifikációra – felülvizsgálati engedélyre – lesz szükség, amely hónapokig is elhúzódhat – olvasható a vallalkozoinegyed.hu-n.

Kapcsolódó cikkeink