Moszkva várja a brazil csirkéket – Drágábban is több baromfit vásároltak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 18. 11:43

Az év vége felé közeledve hajráznak az élelmiszer feldolgozók, de ez az esztendőt jellemző trendeken, a visszafogott fogyasztáson és az olcsóbb élelmiszerek előtérbe kerülésén ez már csak keveset változtat. Az egyre dráguló élelmiszerek között a baromfi még mindig az olcsóbbak közé tartozik.

A baromfiágazat termelését meghatározó vágócsirkéből a 49. hétig, a tavalyinál 6 százalékkal vásároltak fel többet. A felvásárlásai árak szolid emelkedése mindezzel annyit jelent, hogy a baromfitartók a tekintélyes költségnövekedésükhöz képest valamit képesek voltak „visszahozni”. Az élősúlyos kilónkénti átlagos termelői ár 267 forint volt, ami hét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elemzése szerint a friss, 65 százalékos csirkehús belföldön értékesített mennyisége nem változott lényegesen az előző év hasonló időszakában piacra került mennyiséghez viszonyítva. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára a kilónkénti 458-ról 463 forintra, a csirkecombé 444-ről 460 forintra és a prémiumterméknek számító csirkemellé viszont négy százalékkal 957 forintra emelkedett a megfigyelt hetekben.
Közben a KSH szerint rögzített bontott csirke fogyasztói ára, 2012 novemberére, egy év alatt a kilónkénti 750 forintról 815-re emelkedett.


Ha kicsit távolabbra tekintünk, akkor kiderül, hogy az Európai Bizottság adatai alapján 2012 negyvenkilencedik hetében az előző hetihez képest egy százalékkal, kilónként 1,94 euróra csökkent az egész csirke uniós átlagára, de ez mintegy 4 százalékkal volt magasabb az előző
év azonos időszakának árszintjéhez képest.

Közben Brazília, a világ második legnagyobb baromfihús termelője – az Amerikai Egyesült Államok 16 millió tonna baromfihúst, míg Brazília 12 millió tonnát termelt 2011-ben – és a legnagyobb baromfihús-exportőre is kénytelen volt alkalmazkodni a világpiaci trendekhez. A szakértők szerint 2012 első félévében 4 százalékkal bővült a baromfihús exportja, ugyanakkor az év második félévére jelentős csökkenést prognosztizálnak.
A piaci folyamatok ismerői szerint annak ellenére, hogy Brazíliában a baromfitermelés sikerágazatnak számított az elmúlt tíz évben, jelenleg több termelő a túlélésért küzd. A likviditási problémákat elsősorban a takarmányköltségek emelkedése okozza.

A világ baromfihús-exportjának közel 40 százalékát Brazília adja – olvasható az elemzésben. Az ágazat a kivitel mérséklődése ellenére, továbbra is jó külkereskedelmi mutatókkal rendelkezik.
Az export stabilnak mondható Kínába, a Dél-afrikai Köztársaságba, Szaúd-Arábiába, viszont élénkült az egyiptomi kereslet. Az importáló országok fogyasztói igényei eltérőek, Kínában a szárnyak és lábak, Európában a mellhús, a Közel-Keleten pedig az egész csirke
iránt van érdeklődés.

Oroszország megszüntette a brazíliai hús, közte a baromfihús 18 hónapig tartó importtilalmát. A két ország megállapodott abban, hogy minden egyes Brazíliából érkező szállítmányt tanúsítvány kísér, amelyben igazolják, hogy a termék nem ractopamin hormonnal szennyezett.
(A ractopamin nem engedélyezett gyógyszernek minősül, ami serkenti az állatok növekedését.)

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink