Moszattáppal a klímaváltozás ellen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 25. 11:05

Akár 99 százalékkal is csökkenhet a tehenek metángáz-kibocsátása, ha tengeri moszatokat is tartalmazó takarmánnyal etetik őket. Az ír termelők ezzel próbálnak harcolni a klímaváltozás ellen, ugyanis a tengeri moszatokkal táplálkozó tehenekkel mérséklődne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is – írja az agrarszektor.hu.

Az ír gazdák azt a 2016-os tanulmányt vizsgálják, amely szerint ha kisebb mennyiségű gtengeri moszatot kevernek a tehenek szokásos takarmánymennyiségéhez, akkor akár 99 százalékkal csökkenthetik az állatok metángáz-kibocsátását. Ezzel a klímaváltozás ellen is felvehetik a küzdelmet, ugyanis a „szupertehenek” így mérsékelhetik az üvegházhatást okozó gázok termelését – írja az independent.co.uk.


A tanulmányban, amelyet az ausztrál James Cook Egyetem kutatócsapata készített, élő juhokkal végzett kísérletben mutatták ki, hogy a feljegyzett metánszintek 50-70 százalékkal csökkentek, amikor az állatok étrendje 2 százalék moszatot is tartalmazott.
Ennek hatására Thomas Cooney, az ír gazdálkodók szövetségének környezetvédelmi elnöke felszólította az ír tudósokat, hogy vizsgálják meg a tanulmányt mezőgazdasági szempontból, és nézzenek utána a helyi moszat-felhasználással kapcsolatos lehetőségeknek.

Michael Fitzmaurice ír politikus további kutatásokat kért az Írországra gyakorolt hatások miatt. Szerinte jó “moszatgazdálkodási” lehetőségek vannak az országban, és az ottani agrártárcának ezeket az opciókat tovább kell vizsgálnia. Írország olyan szigetország, ahol sok a tengerpart, így ha tudják fejleszteni és javítani a tengeri moszatok felhasználását, akkor ez kiugrási lehetőséget jelentene az ottani gazdaságnak – tette hozzá a politikus.

Az ausztrál tanulmány eredetileg egy kanadai gazda tapasztalatain alapult, aki rájött, hogy amikor tengeri moszatot evett a szarvasmarhája, akkor egészségesebb volt és hosszabb párosodási ciklust produkált, mint azok a társai, amelyek nem így étkeztek. Két kanadai kutató 2014-ben bizonyította azt a megállapítást, amely szerint a szarvasmarhák jelentősen kevesebb metánt termeltek, amikor moszatokat is tartalmazott az étrendjük.

A kutatók azt is vizsgálták, hogyan reagál 20 tengeri moszatfaj a tehenek gyomrában található baktériumokra. Találtak egy vörös moszatfajtát, amely különösen hatékony volt a tehenek metánkibocsátásának csökkentésében, és ha csak az állati táplálék 2 százalékát teszi ki, akkor is 99 százalékkal csökkentheti a kibocsátást. Egy tehén emésztésekor egyébként 70-120 kilogramm metán képződik évente. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink