Mostantól szabályozza Brüsszel az Airbnb és a Booking működését

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 11. 17. 10:40

Az Európai Parlament és a Tanács megállapodosra jutott a rövid távú lakáskiadás szabályozása ügyében. A tervezet elsősorban az Airbnb, a Booking és az Exepedia, illeve a hozzájuk hasonló modellben működő szolgáltatókat érinti.

A városok küzdenek az illegális nyaralási célra kiadott ingatlanok elszaporodása ellen

A hvg.hu beszámolója szerint a regisztráció a jövőben ingyenesen vagy arányos díjért lehetséges lesz az interneten keresztül a rövid távra kiadott ingatlanok számára. A főbérlők regisztrációs számot kapnak, amely alapján az adatokat ellenőrizhetik a hatóságok. Ezáltal a felhasználóknak azonosítaniuk kell az ingatlant a platformokon, és gondoskodniuk kell arról, hogy a nyújtott információk megbízhatóak legyenek.

A szabályokat megsértők regisztrációs számuk felfüggesztésével számolhatnak. A hatóságok jogosultak leszedni az illegális hirdetéseket, valamint büntetéseket is kiszabhatnak. A tagállamok létrehoznak egy közös felületet, amelyre a nagyobb platformoknak havonta kell adatokat küldeniük a lakáskiadók tevékenységéről. Az eddigi nehézséget az okozta, hogy a lakáskiadási platformok elzárkóztak az adatok megosztása elől.

A javaslat szerint a városok küzdenek az illegális nyaralási célra kiadott ingatlanok elszaporodása ellen, ami nyomás alá helyezi Európa városainak élhetőségét és megfizethetőségét.

A döntést még hivatalosan el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. Amennyiben mindkét intézmény jóváhagyja a javaslatot, a tagállamoknak két évük van arra, hogy kialakítsák a rendszerhez szükséges feltételeket.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink