Most először olcsóbbak a növényi alternatívák az állati eredetű élelmiszereknél Belgiumban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 12. 17. 09:50
🎧 Hallgasd a cikket:

Belgiumban először fordul elő, hogy a növényi alapú termékek olcsóbbak az állati eredetűeknél. A fordulópontot főként a saját márkás termékek térnyerése hozta el – derül ki a fehérjeátmenetet 15 országban támogató ProVeg kutatásából.

Az árkülönbség különösen a növényi sajt (-26%), darált hús (-20%) és tej (-17%) esetében látványos, és Annemarie IJkema, a ProVeg Belgium társigazgatója szerint a saját márkák megjelenésének köszönhető.

Bár egy teljesen növényi kosár átlagosan még mindig 5%-kal drágább az állati eredetűnél – főként az olyan innovatív termékek, mint például a „halrudak”, a „csirkehús” és a növényi szendvicsfeltétek miatt –, egy alapkosár (tej, darált hús, joghurt, húsgolyó) már 2%-kal olcsóbb. Mint azt a szakember hangsúlyozta, példa nélküli, hogy a növényi tej jelenleg minden láncban a legolcsóbb opció.

Az átlagok hátterében azonban jelentős eltérések mutatkoznak a láncok között: az Albert Heijnnél 28%-kal, a Delhaize-nél 26%-kal olcsóbb a növényi alapú élelmiszereket tartalmazó kosár, de a Lidl, a Colruyt és a Jumbo vásárlói is kevesebbet fizetnek, ha a bevásárlókosárból kimarad a hús és a tehéntej. Kivételt csak a Carrefour és az Aldi jelent, ahol a növényi termékek ára magasabb.

A piac több mint 80%-át lefedő, Antwerpenben, Brüsszelben, Gentben, Leuvenben és Ypresben működő 22 üzletben végzett kutatás belga eredményei összhangban állnak a ProVeg Németországban végzett vizsgálatával, ahol a növényi kosár szintén 5%-kal olcsóbb – adta közre a Retail Detail.

Kapcsolódó cikkeink