Most a Buday!

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

A magyar szakácstársadalom vitathatatlanul első számú médiasztárja, a pasaréti Matteo étterem társtulajdonos-konyhafőnöke végre elszakadhatott a Stahl Judit mellett játszott sous-chef szereptől: saját műsort kapott. Ám Buday Péter igazi sikereinek nem oka, hanem csak egyik eszköze a média.Buday Péter többéves együttműködés után elköszönt Stahl konyhájától, és a közszolgálati televízió műsorában önálló gasztronómiai műsorral jelentkezett. A celebvilág botránykereső rajongói számára némi csalódást okozott, hogy a konyhaváltás a legteljesebb egyetértésben történt, a háttérben nincs szó semmilyen nézeteltérésről.
– Egyszerűen annyi történt, hogy megkerestek egy önálló műsor elképzelésével, és mivel úgy éreztem, hogy a koncepció közel áll a stílusomhoz, igent mondtam. Judittal korrekt és teljesen stabil együttműködést alakítottunk ki korábban, és ő is egyetértett azzal, hogy nem mondhatok nemet a felkérésre. Szívből gratulált, és sok sikert kívánt az új műsoromhoz. Sok köszönettel tartozom neki, ő vitt a képernyőre. Mindenkinek ilyen munkatársat kívánok – mondja Buday Péter.
A „Most a Buday!” címen futó műsorban szinte lubickol a népszerű mesterszakács. Itt megvalósíthatja általános szakmai célkitűzését, nevezetesen a magyar gasztronómiai hagyományok mai ízlésvilágba történő beillesztését. Az adásokban azonban nem csak Buday Péter technikáinak rejtelmeivel ismerkedhetünk meg, de történelmi és kulturális ismereteink is bővülhetnek – persze profi módon, a konyhaművészet összefüggéseibe ágyazva.
A műsorkészítés során pedig maga is sok olyan élménnyel és tudásanyaggal is gazdagodik, amelyek eddig hiányoztak életéből. Versenyautóban száguld, helikopteren repül, és közben a rá jellemző könnyedséggel főz. A napi munka és a forgatások közötti időben pedig szumoedzésre jár…
– Nem új dolog, másfél éve csinálom, de valahogy most került előtérbe. Testalkatom miatt muszáj volt olyan spor-tot választanom, ami ízületkímélő és minimális a sérülésveszély. A birkózóteremben remek társaságot találtam, fiatalok, idősebbek, fiúk, lányok, igazán családias a hangulat. Az egészséges lélekhez egészséges életmód kell, a sport pedig fegyelmezettségre is tanít.
Talán ezért viseli fegyelmezetten, hogy úgy tűnik, nem lett sikeres a sztárséfnek és üzlettársának próbálkozása a Zsolt udvar helyén nyitott Trio étteremmel.
– Szakmai hibát nem követtünk el, de rosszul mértük fel a piacot. Bebizonyosodott, hogy sokkal nehezebb feltámasztani egy rosszul menő éttermet, mint egy újat sikeressé tenni. Ezt nem vettük figyelembe, és bár a korábbiakhoz képest jobb mutatókat produkált a Trio, a saját magunkkal szemben támasztott elvárásokat nem tudtuk teljesíteni – ismeri el.
A folyamatosan „ötletelő” Buday a Matteo mellett néhány hete átvette a Szépművészeti Múzeum egykori büféjének irányítását. A British Museumban vagy épp a Louvre-ban működő éttermek mintájára a kávé-kóla-isler választékkal operáló büfé helyett kreativitáson alapuló kávézó-éttermet hozott létre, ahol – kis trükkel – akár „melegnek tűnő” ebéddel is bővíthető a múzeumlátogatás élménye.
És ezzel még mindig nem teljes a „hiperaktív” mesterszakács mindennapjait kitöltő tevékenységek sora. Elképzelései­-vel, ötleteivel fiatal szakembereket is megismerkedtet, hiszen, bár ezt kevesen tudják: több éve gasztronómiát tanít a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán.
Hősünk emellett a Cora áruházlánccal karöltve olyan, a magyar gasztronómiában hagyományosnak tekinthető konyhai alapanyagok, termékek felkutatásában vesz rész, amelyek jelenleg nem szerepelnek megfelelő hangsúllyal a bevásárlóközpontok polcain.
– Folyamatosan járom az országot, keresem azokat a termelőket, akik a nemzetközi gasztronómia legmegbecsültebb alapanyagainak megfelelő termékeket állítanak elő Magyarországon. Találtunk már például olyan hazai szárított sonkát, amely a pármaival veszi fel a versenyt, de említhetem a rendkívül különleges kecskemozzarellát is. Hogy miért olyan fontos a magyar alapanyag egy francia áruházláncnak? Mert ők saját hazájukban is ezt a módszert követik a hagyományos gall alapanyagok felkutatásával. Miért ne járhatnák Magyarországon is ezt az utat?
Nos, ez már igazi 21. századi trend! A polcokra aztán a termékek mellé receptek is kerülnek, és mint Buday Péter elmondta, ezeken keresztül a háziasszonyok is megismerkedhetnek a modern főzési technikákkal, legalábbis azokkal, amelyek speciális konyhai gépesítés nélkül, otthoni körülmények között is alkalmazhatók. Mert modern konyhát nem csak az éttermekben lehet vezetni.

Kapcsolódó cikkeink