Most a Buday!
A magyar szakácstársadalom vitathatatlanul első számú médiasztárja, a pasaréti Matteo étterem társtulajdonos-konyhafőnöke végre elszakadhatott a Stahl Judit mellett játszott sous-chef szereptől: saját műsort kapott. Ám Buday Péter igazi sikereinek nem oka, hanem csak egyik eszköze a média.Buday Péter többéves együttműködés után elköszönt Stahl konyhájától, és a közszolgálati televízió műsorában önálló gasztronómiai műsorral jelentkezett. A celebvilág botránykereső rajongói számára némi csalódást okozott, hogy a konyhaváltás a legteljesebb egyetértésben történt, a háttérben nincs szó semmilyen nézeteltérésről.
– Egyszerűen annyi történt, hogy megkerestek egy önálló műsor elképzelésével, és mivel úgy éreztem, hogy a koncepció közel áll a stílusomhoz, igent mondtam. Judittal korrekt és teljesen stabil együttműködést alakítottunk ki korábban, és ő is egyetértett azzal, hogy nem mondhatok nemet a felkérésre. Szívből gratulált, és sok sikert kívánt az új műsoromhoz. Sok köszönettel tartozom neki, ő vitt a képernyőre. Mindenkinek ilyen munkatársat kívánok – mondja Buday Péter.
A „Most a Buday!” címen futó műsorban szinte lubickol a népszerű mesterszakács. Itt megvalósíthatja általános szakmai célkitűzését, nevezetesen a magyar gasztronómiai hagyományok mai ízlésvilágba történő beillesztését. Az adásokban azonban nem csak Buday Péter technikáinak rejtelmeivel ismerkedhetünk meg, de történelmi és kulturális ismereteink is bővülhetnek – persze profi módon, a konyhaművészet összefüggéseibe ágyazva.
A műsorkészítés során pedig maga is sok olyan élménnyel és tudásanyaggal is gazdagodik, amelyek eddig hiányoztak életéből. Versenyautóban száguld, helikopteren repül, és közben a rá jellemző könnyedséggel főz. A napi munka és a forgatások közötti időben pedig szumoedzésre jár…
– Nem új dolog, másfél éve csinálom, de valahogy most került előtérbe. Testalkatom miatt muszáj volt olyan spor-tot választanom, ami ízületkímélő és minimális a sérülésveszély. A birkózóteremben remek társaságot találtam, fiatalok, idősebbek, fiúk, lányok, igazán családias a hangulat. Az egészséges lélekhez egészséges életmód kell, a sport pedig fegyelmezettségre is tanít.
Talán ezért viseli fegyelmezetten, hogy úgy tűnik, nem lett sikeres a sztárséfnek és üzlettársának próbálkozása a Zsolt udvar helyén nyitott Trio étteremmel.
– Szakmai hibát nem követtünk el, de rosszul mértük fel a piacot. Bebizonyosodott, hogy sokkal nehezebb feltámasztani egy rosszul menő éttermet, mint egy újat sikeressé tenni. Ezt nem vettük figyelembe, és bár a korábbiakhoz képest jobb mutatókat produkált a Trio, a saját magunkkal szemben támasztott elvárásokat nem tudtuk teljesíteni – ismeri el.
A folyamatosan „ötletelő” Buday a Matteo mellett néhány hete átvette a Szépművészeti Múzeum egykori büféjének irányítását. A British Museumban vagy épp a Louvre-ban működő éttermek mintájára a kávé-kóla-isler választékkal operáló büfé helyett kreativitáson alapuló kávézó-éttermet hozott létre, ahol – kis trükkel – akár „melegnek tűnő” ebéddel is bővíthető a múzeumlátogatás élménye.
És ezzel még mindig nem teljes a „hiperaktív” mesterszakács mindennapjait kitöltő tevékenységek sora. Elképzelései-vel, ötleteivel fiatal szakembereket is megismerkedtet, hiszen, bár ezt kevesen tudják: több éve gasztronómiát tanít a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán.
Hősünk emellett a Cora áruházlánccal karöltve olyan, a magyar gasztronómiában hagyományosnak tekinthető konyhai alapanyagok, termékek felkutatásában vesz rész, amelyek jelenleg nem szerepelnek megfelelő hangsúllyal a bevásárlóközpontok polcain.
– Folyamatosan járom az országot, keresem azokat a termelőket, akik a nemzetközi gasztronómia legmegbecsültebb alapanyagainak megfelelő termékeket állítanak elő Magyarországon. Találtunk már például olyan hazai szárított sonkát, amely a pármaival veszi fel a versenyt, de említhetem a rendkívül különleges kecskemozzarellát is. Hogy miért olyan fontos a magyar alapanyag egy francia áruházláncnak? Mert ők saját hazájukban is ezt a módszert követik a hagyományos gall alapanyagok felkutatásával. Miért ne járhatnák Magyarországon is ezt az utat?
Nos, ez már igazi 21. századi trend! A polcokra aztán a termékek mellé receptek is kerülnek, és mint Buday Péter elmondta, ezeken keresztül a háziasszonyok is megismerkedhetnek a modern főzési technikákkal, legalábbis azokkal, amelyek speciális konyhai gépesítés nélkül, otthoni körülmények között is alkalmazhatók. Mert modern konyhát nem csak az éttermekben lehet vezetni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ízek Jókai Mór asztaláról
Törzsvendégprogramukhoz csatlakozó ínyencekből és gasztroélmény-vadászokból szervez különleges és összetartó közösséget…
Tovább olvasom >