Morgan Stanley: csökken a világgazdaság lendülete, elillanóban az üzleti és a fogyasztói bizalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 19. 13:30

A Morgan Stanley a korábbi 4,2 százalékról 3,9 százalékra módosította az idei évre várható globális növekedési ütemet.

A korrigálás az európai adósságválságra adott nem megfelelő politikai reakciókra, a megrendült befektetői bizalomra és a várható pénzügyi megszorításokra való hivatkozással történt. A fejlett országokból érkező adósságproblémákkal kapcsolatos hírek, és a dollár gyengülése az európai piacra is hatással volt. A régió növekedéséhez legnagyobb részben hozzájáruló országokban ugyanis – például Németországban – is megtörték a bizalmat az események.

Chetan Ahya, a Morgan Stanley elemzője szerint “Amerika és Európa veszélyesen közel van ahhoz, hogy a növekedése visszaessen. A közelmúltban elkövetett politikai hibák, különösen az európai nehézségekre adott késői reakciók, és az amerikai adósságplafon körüli dráma megrendítette a pénzügyi piacokat, és aláásta a fogyasztói és üzleti bizalmat egyaránt”.

Az előrejelzés szerint ezzel szemben Kínában csak csekély mértékű mérséklődést tapasztalhatnak. A korábbi 9 százalékos növekedést a legutóbbi becslés során 8,7-re módosították. Ennek oka, hogy a nyugati kereslet csökkenni fog a fiskális megszorítások miatt.

A Morgan Stanley véleménye szerint a visszaesés miatt az EKB 2012-ig kamatcsökkentést hajthat végre – közli az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink