Moody’s: a termelékenységjavulás lassulása az egyik legfőbb globális növekedési kockázat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 05. 11:00

A munkatermelékenység javulási ütemének folyamatos lassulása a világgazdaság növekedési kilátását terhelő egyik legnagyobb kockázat – áll a Moody’s Investors Service  Londonban ismertetett globális előrejelzésében.

fold

A nemzetközi hitelminősítő a 16 oldalas, 123 gazdaságra kiterjedő tanulmányban hangsúlyozza, hogy a termelékenység növekedése az általános gazdasági teljesítmény, a vállalati jövedelmezőség és az államháztartási adóalapok elsődleges meghatározó tényezői közé tartozik.
A Moody’s közölte: alapeseti előrejelzése szerint a világgazdaság növekedési üteme az idén – nem GDP-súlyozással számolva – 3,1 százalékra, 2018-ban 3,5 százalékra gyorsul a tavaly mért 2,7 százalékról. A cég várakozása szerint a fejlett ipari gazdaságok zömében stabil ütemű marad a növekedés, és több feltörekvő piaci gazdaság is lendületre kap az utóbbi néhány év lassulása után.
A hitelminősítő szerint azonban a jelenlegi ciklikus fellendülése ellenére a világgazdasági növekedés a 2017-2018-as időszakban jelentősen elmarad a globális pénzügyi válság előtt mért ütemektől, elsősorban a munkatermelékenység növekedésének lassulása miatt.
A Moody’s számítási modellje arra vall, hogy a világgazdasági növekedés éves átlagos üteme a válság óta eltelt időszakban hozzávetőleg 1,3 százalékponttal maradt el a recessziós évek előtti globális ütemektől, és ennek az elmaradásnak a kétharmadát okozhatta a munkatermelékenység növekedési sebességének visszaesése.
A globális termelékenységnövekedés éves átlagos üteme a pénzügyi válság előtti időkben mért 2,6 százalékról a válság óta eltelt időben 1,7 százalékra lassult – áll a Moody’s csütörtöki tanulmányában.
Az elemzés szerint a termelékenységnövekedés üteme hosszú évek óta hanyatlik, de különösen kirívó a lassulás a globális pénzügyi válság óta, és a jelenséget több tényező magyarázza. A legfőbb okok között van a gyenge beruházási aktivitás a válság utáni időszak korlátozott hitelkínálati környezetében, valamint az üzleti szektorban mérhető erőteljes borúlátás és a megnövekedett gazdasági-szakpolitikai bizonytalanság.
Mindez távol tartotta a beruházási tőkét a magasabb kockázatú, egyben magasabb hozamú beruházási programoktól, amelyek pedig a termelékenységnövekedés legfőbb hajtóerői – áll a Moody’s elemzésében.
Más nagy londoni házak a jelentős globális növekedési kockázatok közé sorolják az amerikai gazdaságpolitika bizonytalanná válását is.
Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics által elvégzett legutóbbi globális kockázati felmérés szerint a vizsgálatba bevont befektetési társaságok 45 százaléka – a válaszadók legnagyobb egyedi csoportja – nevezte a következő két év legnagyobb kockázati tényezőjének azt a lehetőséget, hogy Donald Trump amerikai elnök intézkedései kereskedelmi háborúhoz vezetnek.
Az Oxford Economics egy negyedévvel korábbi hasonló felmérésben a résztvevőknek még csak a 27 százaléka tartotta ugyanezt a fő világgazdasági kockázatnak.
A cég újabb vizsgálata szerint az amerikai gazdaságpolitika okozta kereskedelmi háború lehetőségét a válaszadók 76 százaléka sorolta a három legnagyobb globális kockázati tényező közé az eggyel korábbi felmérésben kimutatott 54 százalék után. (MTI, Kertész Róbert)

Kapcsolódó cikkeink