Moody's: jövőre gyorsul a gazdasági növekedés

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 11. 11:50

Várhatóan átlag alatti év lesz 2014 a világgazdasági növekedés szempontjából, de jövőre már jobbak a kilátások – jósolta hétfőn Londonban ismertetett globális előrejelzésében a Moody's Investors Service.

bolt-polc

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának új prognózisa szerint az idén 2,8 százalék körüli növekedés várható a világgazdaságban, míg 2015-re már 3,2 százalékos globális GDP-bővüléssel számol.

Az amerikai gazdaságban a cég 2014-ben 2 százalékos, 2015-ben 3 százalékos növekedést valószínűsít.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor megvan az érdemi kockázata annak, hogy az amerikai gazdaság középtávú növekedési potenciálját a piac túlbecsüli, tekintettel az elmúlt öt év lanyha növekedési ütemeire. Ha az amerikai gazdaság középtávú növekedése valamelyest elmarad a várakozásoktól, akkor a befektetők valószínűleg fokozatosan átértékelik az amerikai eszközöktől várt potenciális megtérülést, de valószínűtlen az ebből eredő olyan mértékű piaci korrekció, amely destabilizálná a globális növekedést – áll a Moody's hétfői londoni elemzésében.

A cég szerint a világgazdasági erőcentrumok közül változatlanul az euróövezetben a leggyengébb a lendület, a ház az idén 1 százalékos, jövőre 1,5 százalékos – vagyis a globális átlag felénél is jóval lassabb – éves növekedési ütemeket vár a valutaunióban.

A Moody's szerint a tartósan alacsony ütemű euróövezeti növekedés azzal a kockázattal is jár, hogy a valutaunióban megreked az igen gyenge infláció.

Más nagy londoni házak komoly deflációs veszélyt is látnak az euróövezetben.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakértői erről összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben kimutatták, hogy az átlagos euróövezeti órabérköltségek az idei első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ami 1999 óta a legalacsonyabb tizenkét havi növekedési ütem volt.

Mivel az euróövezeti szintű munkatermelékenység ugyanezen idő alatt 0,8 százalékkal nőtt éves összevetésben, a kibocsátott egységnyi termékértékre jutó munkaköltség-növekedés alig 0,1 százalék volt éves szinten. Mindez a Capital Economics londoni elemzői szerint azt mutatja, hogy a legutóbbi munkapiaci folyamatok növelték az euróövezeti defláció veszélyét.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ugyanerről összeállított helyzetértékelésében a cég londoni elemzői közölték: alapeseti forgatókönyvük az, hogy az euróövezetben nagyon alacsony inflációval jellemzett időszak következik, de az elhúzódó deflációt az eurójegybank (EKB) monetáris intézkedései és a jól rögzített hosszabb távú inflációs várakozások révén sikerül elkerülni.

A hitelminősítő szerint azonban az euróövezeti defláció mindezek ellenére tényleges kockázat, tekintettel arra, hogy az éves inflációs ütem mindegyik euróövezeti gazdaságban 2 százalék alatt jár, és másfél éve folyamatosan csökken.

Az EKB legutóbbi deflációellenes monetáris intézkedéseinek hatásai bizonytalanok, ráadásul e lépéseket nem is lehet megelőző jellegűnek tekinteni, mivel az infláció és a maginfláció is már régóta a jegybank 2 százalékos célja alatt van, és legalább 2016-ig várhatóan ott is marad – állt a Fitch előrejelzésében.

Az elhúzódó defláció súlyos károkat okozna az euróövezetben, mivel felhajtaná a reálkamatokat, az adósságállomány reálértékét és a reálértéken számolt adósságszolgálati költségeket az állami és a magánszektorban, és megnehezítené a valutauniós periféria gazdaságainak a versenyképesség helyreállítását a bérek csökkentése nélkül – hangsúlyozták a Fitch Ratings közgazdászai. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink