Moha Kávéház és Kultúrtér

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 25. 02:26

Egy galéria a korábbinál jobb helyre költözik, néhány fiatal vendéglátós pedig megvalósítja a kulturált szórakozásról kialakított elképzeléseit: ez a Moha Kávéház és Kultúrtér létrejöttének zanzásított előtörténete. Mint köztudott, a 11. kerület önkormányzata évek óta tervezi a környék – divatos szóval élve – tematizálását: a szóbeszéd szerint hozzávetőlegesen a Bartók Béla út–Budafoki út–Karinthy Frigyes út alkotta háromszögben támogatják kiállítótermek, valamint a pallérozott mulatozás gasztronómiai bázisának tekinthető vendéglátóhelyek kialakítását; ezt nevezik majd Kulturális Városközpontnak.

A régi konyhabútorbolt helyiségét is egy pontosan meghatározott feltételekkel kiírt tenderen nyerte el a belvárosi Godot kávéház egyik társtulajdonosa, akinek kapóra jött, hogy ideköltöztetheti a Godot galériát, „társintézményként” pedig barátaival kialakította a Moha kávéházat. A név, a koncepció és számos külsőség tükrözi vissza az elképzelést: barátságos, zöld üzlet üzemel majd itt, ami a környéken lévő iskolák és kollégiumok diáksága „kísértésének” fittyet hányva nem berúgó-hely lesz, hanem dohányzásmentes, barátságos kávézó két baristával és gyereksarokkal. A célcsoport, a Kulturális Városközponthoz hasonlóan, még alakulóban van, de az üzemeltetők kellemes meglepetésére nem várt módon nagy az érdeklődés az erre járó külföldiek és a családos környékbeliek részéről.


A konyha végleges kialakítása még a „visszajelzések” függvénye, de saláták és szendvicsek már most nagy választékban kaphatók, a brownie és a házi készítésű pite kimondottan sikeres. A 7.30-as nyitás a potenciális reggelizők komolyan vételére utal, a reggelikínálat nagy, ám meglepetések nélküli. A koncepciót követi az italválaszték is: lenyűgöző a tea- és a kávélap, jó az égetettszesz-, nem túl bő a sör- és borválaszték. A kultúrát nemcsak a képzőművészet képviseli: filmklub és „gasztrós” gyermekprogramok színesítik a Moha életét.

Budapest XI., Bartók Béla út 13. • Tervező: Bartalis Attila

Kapcsolódó cikkeink