Módosulhat az automata felügyeleti egységgel fel nem szerelhető egységek szabályozása

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 06. 21. 11:28

Megjelent az automata felügyeleti egységgel (AFE) fel nem szerelhető berendezések szabályozására vonatkozó módosító javaslat, amely kedvezően befolyásolhatja az érintett automaták üzemeltetőit. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Terméktanáccsal együttműködve egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal (PM), miután több tejautomatát üzemeltető tag jelezte, hogy berendezése a Magyar Posta visszajelzése alapján csak korszerűsítés, illetve lecserélés után szerelhető fel AFE egységgel. A jelenleg hatályos szabályok alapján az AFE rendszerbe nem beköthető egységek 2018. június 30-a után nem üzemeltethetők tovább szabályosan, így ezen gépek fenntartása veszélybe került.

A helyzet megoldása érdekében a PM elkészítette a jelenleg hatályos szabályozásra vonatkozó módosító javaslatot. Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül – függetlenül attól, hogy az AFE beszerelhető-e – azon automaták, melyekre vonatkozóan az üzemeltető 2018. június 30-ig szerződést köt a felügyeleti szolgáltatóval, azaz a Magyar Postával, elavulásig üzemeltethetőek. Ennek megfelelően nem lenne szükség az érintett gépek korszerűsítésére, vagy cseréjére.

A NAK üdvözli a PM módosító javaslatát, azonban újra felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A NAK több olyan esetről is tud, hogy a Magyar Posta – a jelenlegi szabályoknak megfelelően – elállt a szerződéskötéstől, mivel az AFE beszerelésének igényét nem képes teljesíteni. Annak érdekében, hogy egy érintett se essen ki a kedvezményezettek köréből, a Kamara javasolta, hogy a módosító javaslat által biztosított, elavulásig történő üzemeltetés lehetősége vonatkozzon azon üzemeltetőkre is, akikkel a felügyeleti szolgáltatói szerződés ezen okból felmondásra került vagy emiatt nem kerülhet megkötésre.

A módosító javaslat jelenleg egyeztetés alatt áll, ezért kérjük továbbra is kísérjék figyelemmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálját (www.nak.hu), mert a témában hamarosan további tájékoztatást nyújt a köztestület.

Kapcsolódó cikkeink