Mérsékelt optimizmus az üzleti jellegű ingatlanok piacán

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 02. 14. 10:21

A GKI 2016. októberi felmérése szerint az irodapiacon elbizonytalanodás figyelhető meg. Budapesten és környékén 2014-től 2016 közepéig a kihasználtság felmérésről felmérésre javult. Az irodapiaci kilátások az elmúlt két évben elég hullámzóan alakultak, nincs határozott tendenciájuk. 2016 októberében a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan gyakorlatilag nem változott, az ország egészére vonatkozóan viszont 4 ponttal csökkent. Az irodabérleti díjak tekintetében a stagnálásra számítók vannak jelentős többségben. Budapesten és környékén, illetve a keleti országrészben átlagosan 2%-os díjemelésre lehet számítani. Nyilván lokációnként nagyon eltérő mértékben.

penz-apro

Üzlethelyiség és piac esetén a fővárosban érezhető javulás. A kiskereskedelem várhatóan a jövőben is bővülő forgalmat produkál, de a verseny továbbra is kiélezett. Mindez pezsgésben tarthatja ezt a területet. A közeljövőben csak néhány új belépőre és terjeszkedőre lehet számítani, de ezek is inkább a már meglévő kapacitásokat fogják hasznosítani. A jelen felmérés során elváltak egymástól a fővárosi agglomerációra, illetve a Magyarország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci indexek. Az előbbi értéke 4 ponttal nőtt, míg az utóbbi lényegében nem változott. Az egy évvel ezelőtti szintet e két index rendre 14, illetve 6 ponttal haladja meg. A felmérés válaszadói nem számítanak a bérleti díjak érdemi emelkedésére a következő egy esztendőben.

A logisztikai ingatlanpiacot erőteljes derűlátás jellemzi. A GKI raktárpiaci indexe a fővárosra és az ország egészére vonatkozóan is 7-7 ponttal emelkedett az előző felméréshez képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosban és az ország egészében is 14-14 ponttal magasabb a jelen felmérés során kapott indexérték. A logisztikai ingatlanpiacon az elmúlt időszakban érezhető a bérlői kereslet élénkülése, de egyelőre inkább csak a fővárosi és az ezt övező területeken. Budapesten és környékén, illetve a nyugati régiókban várható a bérleti díjak emelkedése (2-4%-kal), míg a keleti országrészben stagnálás valószínű.

Kapcsolódó cikkeink