Mobilmentes családi hét a VakVarjú éttermekben

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 02. 16. 10:14

Kapcsold ki a mobilod, és élvezd az ételed! – Újra mobilmentes családi hetet szervez Budapest kedvelt étteremcsaládja, együttműködésben a Mobil OFF, Élmény ON mozgalommal.

Kikapcsolt mobiltelefonokért a család 14 év alatti gyermekei ajándék gyerekmenüt kapnak

Harmadik alkalommal rendezik meg a Mobilmentes hetet a VakVarjú étteremcsaládban, de talán még sosem volt ennyire aktuális, mint manapság. A járványhelyzet okozta túlzott online jelenlét: digitális oktatás, home office mára olyan formában alakította át a mindennapjainkat, hogy már a pszichológia nem eszközként, hanem digitális élettérként tekint az internetre. A Mobilmentes hét apropója pont az, hogy kiszakadjunk ebből a virtuális élettérből és újra megtanuljunk egymásra figyelni.

A Mobilmentes hét keretében, február 28 és március 6-a között, azok a családok, akik vállalják, hogy a VakVarjú éttermekben az étkezés ideje alatt az asztal közepén található dobozba helyezik el kikapcsolt mobiltelefonjaikat, 14 év alatti gyermekeik részére ajándék a gyerekmenü. A részvétel alapfeltétele az előzetes asztalfoglalás, mely során a Mobilmentes hétre kell hivatkozni.

Egy korábbi kutatás megkérdezettjeinek 75 százaléka evés közben is a telefonját nyomkodja, legyen szó akár ebédről, akár vacsoráról, még akkor is, ha társaságban van. Ezt a tényt erősítette meg Semsei Rudolf, a kampányt szervező VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa: „Nagyon sok család jár hozzánk ebédelni, vacsorázni, és ahogy az éttermeinket járom, gyakran szembesülök azzal, hogy a szülők az egymással és a gyerekekkel való beszélgetés, törődés helyett a mobiljukba mélyednek. Jómagam négygyermekes apaként pontosan tudom, milyen fontos része a minőségi családi életnek a közös étkezés, ami nap mint nap lehetőséget ad, hogy kapcsolódjunk a szeretteinkhez. Azt vallom, ilyenkor vétek mobilozni, így hát nálunk otthon, az asztalnál nincs telefon. Ezért nem volt kérdéses anno, hogy csatlakozunk a mozgalomhoz, és örülnénk neki, ha minél több család részt venne benne.”

A kisgyerekesek rémálma az asztalt rugdosó, türelmetlen gyerek. Ha nem tudjuk lekötni a kicsik figyelmét, akkor se nyomjunk a kezükbe egy mobilt vagy táblagépet! Vigyünk magunkkal pár színesceruzát – családbarát éttermekben ez alapból rendelkezésre áll – vagy a kicsi kedvenc mesekönyvét. Kezdetektől arra tanítsuk a gyermekeinket, hogy az étkezés egy örömteli és pozitív élmény, amihez nem kell további ingerközvetítő eszköz.” – fűzte a témához Villányi Gergely pszichológiai tanácsadó, a kerekasztal beszélgetés egyik résztvevője.

„Mint minden kezdeményezésnek, ennek is komoly célja van -mondta el Szántó Mónika, a Mobil OFF, Élmény ON mozgalom egyik életrehívója, az okosON Egyesület Elnöke. – Mozgalmunk immáron négy éve azon dolgozik, hogy széles körben tudatosítsa a családokban, nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is oda kell figyelnünk arra, hogy ne szippantson be minket teljesen az online tér. Különösen fontos üzenet ez manapság, amikor már szinte elképzelhetetlen, hogy függetlenedjünk a világhálótól. Legyünk okos használói az okos eszközeinknek, és tudatosan szabályozzuk azt, hogy például étkezés közben ne digitális „kütyükkel” próbáljuk lekötni a kicsiket, illetve mi se a telefonunkat nyomogassuk, hanem egymás társaságában élvezzük az ételünket, ezáltal az életünket is.”

Kapcsolódó cikkeink