MNB: több mint 400 milliárdnyi szerződéskötés a növekedési hitelprogram második szakaszában

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 09. 11:20

A növekedési hitelprogram második szakaszában részt vevő hitelintézetek 402,7 milliárd forint összegű szerződést kötöttek a vállalkozásokkal az MNB-nek október 3-ig benyújtott adatok alapján, ebből eddig 330,1 milliárd forintot már folyósítottak 13 588 ügylethez, 9827 cégnek – tájékoztatott honlapján a jegybank.

penz--

A leszerződött 402,7 milliárd forint csaknem 98 százaléka új hitel. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 59, az új forgóeszközhiteleké 26, míg az uniós támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 15 százalék.

Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 24 millió, az új forgóeszközhiteleké 57 millió Ft, míg az EU-s hiteleké 36 millió forint.

A forint- és devizahitel-kiváltást lehetővé tevő második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 72, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 28 százalék; a folyósított hitelek csaknem 79 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 21 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta.

Az első pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 1,7 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,4 év. A második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,3 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,1 év.

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú – közölte az MNB. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban.

Vállalatméret szerint vizsgálva a mikrovállalkozások hitelfelvétele csaknem 80 százalékban új beruházási hitel, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek csaknem háromnegyede ebbe a három ágazatba megy. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink