MNB: a kártyás vásárlások közel kétharmada érintéses

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 15. 11:32

Folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése 2017 első negyedévében: a kártyás forgalomban meghatározó lett az érintéses fizetés, a vásárlások 63 százaléka történt így, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette – közölte a jegybank a honlapján.

internet online

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön összesen 944 milliárd forint értékben lebonyolított több mint 134 millió darab vásárlási tranzakció darabszámban és értékben egyaránt 25 százalékos emelkedést jelentett az előző év első negyedévéhez képest. A vásárlási forgalmon belül a hitelkártyák használata némileg mérsékeltebb, 14 százalék körüli bővülést mutatott mind darabszámban, mind értékben, míg a teljes forgalom túlnyomó részét kitevő betéti kártyás vásárlások esetében a növekedési ütem 26 százalék fölött alakult. Folytatódott az érintéses technológia térnyerése a vásárlásoknál: az érintéses tranzakciók számának bővülése mintegy 80 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.
A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom továbbra is dinamikusan, darabszámban 34 százalékkal, értékben 37 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, részesedése a teljes forgalomban 7 százalék a darabszámot, és 11 százalék az összértéket tekintve. Mind a kártyás készpénzfelvételek száma, mind pedig értékük kismértékben nőtt az év első időszakában, átlagértékük meghaladta a 65 ezer forintot.

Az első negyedévben a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák 10,4 milliós száma gyakorlatilag nem változott az előző negyedévhez képest, azonban az interneten hozzáférhető számlák aránya az elmúlt időszakok növekedésének köszönhetően meghaladta a 81 százalékot.
Az érintőkártyák száma 2016 végéhez viszonyítva több mint 5 százalékos emelkedés eredményeként elérte az 5,9 millió darabot, azaz az összes kártya kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval.
A közel 88 ezer kereskedői elfogadóhelyen mintegy 113 ezer POS terminál üzemelt az első negyedévben és az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma is dinamikusan, több mint 4 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest. Ez azt is jelenti, hogy már a POS terminálok több mint 77 százaléka támogatja az érintéses fizetést. Az internetes elfogadóhelyek száma mintegy 4 százalékkal bővült az előző év végéhez viszonyítva, így számuk meghaladta a 8800-at.
Az első negyedévben lebonyolított 56 millió darab egyedi forintátutalás közel 4 százalékos, az ezekkel elküldött összesen 157 ezer milliárd forint pedig közel 15 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához képest.
A jelentés szerint biztonságosabb lett a kártyás fizetési rendszer, a belföldi kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések száma alig nőtt, az okozott kár értéke pedig még csökkent is 2016 utolsó negyedévében. A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2016 utolsó negyedévében kevesebb, mint 8000 darab visszaéléssel 244 millió forint kárt okoztak, ami mindössze 2 százalékos emelkedést jelentett darabszámban, értékben pedig 13 százalékos csökkenést. Éves szinten a visszaélési esetek számát (33 ezer darab) tekintve 37 százalékos, az okozott kár (1,1 milliárd forint) vonatkozásában pedig 26 százalékos emelkedés történt, azaz a növekedés jelentős része a forgalom bővülésére vezethető vissza – közölte az MNB. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink