MNB: az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulása hajtotta fel a januári inflációt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 18. 11:21

Az infláció emelkedését főként az üzemanyag- és az élelmiszerárak növekedése magyarázza – állapította meg a januári inflációs adathoz fűzött csütörtöki kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az év első hónapjában az éves infláció 4,7 százalék volt, 0,7 százalékponttal magasabb a decemberinél, míg a maginfláció 4,0 százalékos volt a decemberi 3,9 százalékot követően. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,7 százalékos értéket mutatott, ami 0,2 százalékponttal magasabb a decemberinél.
A jegybank által számított és tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók – a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – januárban nem változott az előző hónaphoz képest, 3,2 százalékon, illetve 3,4 százalékon maradt.
Az MNB elemzése kiemelte: a feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árai az előző hónaphoz képest tovább növekedtek, ami leginkább a sertéshús és a friss gyümölcsök árában volt megfigyelhető. Az alkohol és a dohánytermékek ára decemberhez képest emelkedett, amit a dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelés okozott.
Januárban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal voltak magasabbak. Az év eleji átárazás mértéke megfelelt a tavalyi évben tapasztaltnak. Az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, mind a tartós iparcikkek, mind a nem tartós iparcikkek inflációja lényegében változatlan maradt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink