MLBKT: októberben emelkedett a beszerzésimenedzser-index

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 11. 05. 11:29

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 57,3, azaz a válaszadók az előző havinál kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az októberi index nagyobb a szeptemberi 54,1 pontos értéknél, és a második legmagasabb októberi érték 1995 óta – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.

A termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont feletti értéke már harmincnyolcadik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. Az októberi index 1995 óta nem volt magasabb.
A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt, a mutató októberben is növekedésre utal, harmadik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke magasabb lett szeptemberhez képest, és ezzel a harmadik legmagasabb októberi 1995 óta.
Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető, az MLBKT 1995 óta nem mért magasabb októberi értéket.
Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyorsult. Az index értéke tizenkét hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték.
A vásárolt készletek másodszor bővültek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei októberi érték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legnagyobb októberi.
A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb októberi adat.
A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hetedik legnagyobb októberi.
A késztermék-készletek szintje októberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag feletti, és a negyedik legnagyobb 1995 óta.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt szeptemberhez képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt; a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyven hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.
Az exportindex értéke is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 decembere és 2015 júliusa kivételével növekedést hozott – közölte az MLBKT. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink