MLBKT: novemberben 51,9 pontra emelkedett a BMI

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 01. 11:30

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 51,9 pontra emelkedett novemberben az előző havi 50,2 pontról, azaz a válaszadók második hónapja az előző havinál kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte kedden a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az idei a hetedik legalacsonyabb novemberi érték. Az elmúlt három évben a novemberi átlag ennél magasabb, 54,9 pont volt, és az idei érték elmarad az 1995 óta mért hosszú távú novemberi átlagtól is, ami 52,6 pont.
A beszerzésimenedzser-index 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
A termelési és beszerzési alindexek novemberi értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek, ahogyan az új rendelések alindexe is. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexe némileg csökkent, de 50 pont feletti értékével szintén további emelkedésre utal. A szállítási átfutási idő értéke viszont még mindig rendkívül alacsony, amivel erősen közrejátszik a BMI-index alacsonyabb novemberi értékében.
A termelési mennyiség indexe nőtt októberi értékéhez képest, 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi ötödik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hétszer volt magasabb az index értéke novemberben.
Az új rendelések indexe is nőtt, 50,0 pont fölött maradva azt mutatja, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig tízszer mért az MLBKT magasabb novemberi értéket.
A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke idén majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.
A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után második alkalommal bővül, nem túl erős ütemben. Az idei novemberi index az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a nyolcadik legnagyobb novemberi.
A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan novemberben növekedésre utal, második alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke kisebb lett októberhez képest, de átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a tizedik legmagasabb novemberinek.
A beszerzési mennyiség indexe enyhébben nőtt októberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt ötödik alkalommal, öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme még nem túl erős. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenötödik legmagasabb novemberi adat.
A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont fölött maradva árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb novemberi.
A késztermékkészletek szintje novemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nagyon enyhe. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a kilencedik legnagyobb 1995 óta.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt októberhez képest, és 50,0 pont fölé került. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének bővülését – közölte az MLBKT. (MTI)

 

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink