MLBKT: némileg lassult, de továbbra is bővülést jelez az áprilisi beszerzésimenedzser-index

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 02. 11:12

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 53,3 pont volt, kisebb a márciusi 57,0 pontnál, és a hetedik legmagasabb áprilisi érték – jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A közlemény szerint, a korábbi áprilisokkal összevetve, az idei érték meghaladja a hosszú távú áprilisi átlagot (52,0), de elmarad az elmúlt három év átlagától (54,2).
A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt márciushoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
A termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel már harminckettedik alkalommal a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta tízszer volt alacsonyabb az index áprilisban.
A foglalkoztatottsági index – ahogy az elmúlt egy évben folyamatosan – áprilisban is növekedésre utal. Az index értéke csökkent márciushoz képest, de ezzel együtt is a hatodik legmagasabb áprilisi adat 1995 óta.
Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont felett maradt, így azt jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető, 1995 óta az MLBKT eddig kilencszer mért magasabb áprilisi értékeket.
Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem lassult. Az index értéke hat hónapja ismét 50,0 pont alatt van, és az idei a legalacsonyabb áprilisi érték. Az index szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben – közölték.
A vásárolt készletek tizenhatodik hónapja emelkednek, de az ütem áprilisban némileg gyengült. Az idei index az elmúlt huszonkét évben az ötödik legnagyobb áprilisi.
A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, amivel a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb áprilisi adat.
A beszerzési árak indexe magasabb lett, és 50,0 pont feletti értéke az árak további emelkedését jelzi.
A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős – jelezte az MLBKT.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincnégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.
Az exportindex értéke is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradt, ami pedig az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését jelzi. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink