MLBKT: hajszálnyit csökkent, de továbbra is magas a márciusi beszerzésimenedzser-index

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 04. 11:11

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 57,0 pont volt, kisebb a 2018. februári 57,2 pontos értéknél, és a negyedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be – jelentette kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

 

Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években: az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a márciusoké 52,3. Az elmúlt három évben a márciusi átlag magasabb volt (54,8), így az idei érték összességében átlag feletti márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.
A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak eddig.
A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, ami a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve immár harmincegyedik alkalommal. A márciusi érték átlag feletti, 1995 óta nyolcszor volt magasabb az index értéke ebben a hónapban.
A tájékoztatás szerint az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradva azt jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hatszor mértek magasabb márciusi értékeket a korábbi években.
A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke hat hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték.
A vásárolt készletek tizenötödik hónapja bővülnek, most változatlan ütemben. Az idei márciusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a negyedik legnagyobb februári.
A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb márciusi adat.
A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonharmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legnagyobb márciusi.
A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a kilencedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértek.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchárom hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.
A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról lehet beszélni. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének lassabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015. július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminckét hónapja tart.
Márciusban a válaszadók címke, csomagolóanyag, dugó, feldolgozott acél, lemez, műanyag flakon, papír, üveg és vas kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést, hiány volt alumíniumból, boros üvegből, cellulózból készült papírból, hidraulikus munkahengerből, műanyag granulátumból, nyersanyagból, olajból és poliamidból.
Jelentősebb árcsökkenésről élőállat esetében számoltak be a válaszadók – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink