MLBKT: emelkedett a beszerzésimenedzser-index októberben, de csak enyhe növekedést jelez

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 11. 04. 11:25

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 51,9 pont volt, eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be – jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi októberekkel összevetve az idei érték elmarad az 52,4 pontos hosszú távú átlagtól és az elmúlt három év 57,2 pontos átlagától is. Emelkedést jelez ugyan a szeptemberi 51,7 ponthoz képest, de az elmúlt három évben csak egyszer, idén júliusban volt az index annál alacsonyabb, 51,2 pont.
A foglalkoztatottsági index értéke négy hónap után először a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alá került a múlt hónapban.
A termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradt, ami immár ötvenedik alkalommal a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.
Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont feletti értéke jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.
Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a 3. legalacsonyabb érték.
A vásárolt készletek harmadik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, enyhe ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a tizenötödik legnagyobb októberi. Tavaly 11 hónapban jelzett növekedést az index.
A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legalacsonyabb októberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést mértek, immár negyvenhatodik hónapja.
A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a 10. legkisebb októberi.
A késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a nyolcadik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértek, 2018-ban pedig hatot.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett szeptemberhez képest, és 50,0 pont fölé emelkedett. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamat látható. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését. Az elmúlt négy és fél év 2014. december és 2015. július kivételével növekedést hozott.
Ebben a hónapban a csirkemell, a gyümölcs, a papír, a szálanyag, a természetes bőr, a tojás és az üvegpalack kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, integrált áramkörökből, melegen hengerelt zárszelvényekből, speciális elektronikai eszközökből és üvegpalackból. Jelentősebb árcsökkenésről az acél, a forgácslap, a fűszer és a műbőr esetében számoltak be. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink