MKIK: kötelező kamarai regisztráció

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 23. 12:45

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara(MKIK) rendkívüli küldöttgyűlésén hétfőn elfogadták az alapszabálynak a kötelező kamarai regisztrációs rendszer bevezetéséhez szükséges módosítását.

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte: a gazdaságot fenntarthatóvá, működőképessé kell tenni, a kormányt a reformok végigvitelére biztatják, és ennek egyik eleme a kamarai törvény.

Szerinte olyan európai színvonalú kamarai törvényre van szükség, amely rálát a gazdaság szereplőire. Hozzátette: a jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint 2012. január 1-jétől – az agrárterület kivételével – minden vállalkozásnak kötelező a regisztráció a területi kereskedelmi és iparkamaráknál.

Parragh László kitért arra, hogy a múlt évben az Nemzetgazdasági Minisztérium gesztorálásával elkészített kamarai törvény kapcsán a tagsági kör lehatárolásában és a tagdíjrendszerben nem sikerült megállapodni a Vidékfejlesztési Minisztériummal, a vita még nem dőlt el, de hogy a közfeladatot megfelelően el lehessen látni, kezdeményezték a kötelező kamarai regisztráció bevezetését, amit január 1-jén a törvény hatályba léptetett.

A kormány határozott szándéka, hogy legyen új kamarai törvény, ami még az idei esztendő első felében létrejöhet – jegyezte meg az MKIK elnöke.

A kamarai nyilvántartásba vétellel kapcsolatban Parragh László elmondta: a regisztrációban megjelenik a kamarai hozzájárulás fizetési kötelezettség is, évente 5.000 forint, ezért a kamara térítésmentes szolgáltatást nyújt tanácsadás, üzleti partnerkeresés, a pályázatfigyelés területén.

Az MKIK elnöke jelezte, hogy országosan egységes adatlapot alakítottak ki a regisztrációhoz, megrendeltek az egységes szoftvert, így 2012. februárjától on-line módon is lehet majd űrlapot kitölteni.

Az MKIK adatai szerint év elejétől január 15-éig mintegy 1.500-an regisztráltak.

A kamara bevételeiről szólva Parragh László elmondta: 2012-ben 2,8 milliárd forintot kapnak a szakképzési feladat ellátására. További bevétel a kamarai tagdíj, illetve a regisztrációs díj, ez utóbbi 10 százaléka az MKIK költségvetésébe kerül, 90 százaléka a területi kamarák működését segíti.

Parragh László kiemelte: az idén először külön költségvetési soron szerepel a kamara. Eredetileg 1,9 milliárd forintot irányoztak elő a 2012. évi költségvetésben a kamarának, amiből 400 millió forintot a békéltető testületek kapnak, a fennmaradó 1,5 milliárd forintból 1 milliárdot az NGM zárolt, így jelenleg 500 millió felhasználható összeg áll rendelkezésre a költségvetésben. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az MKIK megállapodása alapján 1,2 milliárd forintos önálló pénzügyi alap jön létre, amelyből kereskedelemfejlesztési feladatokat lehet majd ellátni.

A küldöttgyűlésen Kamarai Díj elismerést vett át Dombi András, az MKIK magyar-szlovák tagozat elnöke. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink