MKIK GVI: csökkent a cégek kapacitás-kihasználtsága

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 09. 08. 11:22

 Csökkent a cégek kapacitás-kihasználtsága a koronavírus-járvány hatására – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK GVI) elemzését  az MTI-vel.

Az MKIK GVI elemzésében a koronavírus-járvány gazdasági hatásait vizsgálta a hazai vállalkozások kapacitáskihasználtsága, pénzügyi tartalékai és foglalkoztatotti létszámváltozásai, valamint a bérek és az értékesítési árak változásai szempontjából, a témában 2891 hazai vállalkozást kérdeztek.
Az elemzésben szereplő adatok a bel- és külföldi értékesítési árak esetében a GVI előző harmincegy féléves konjunktúrafelvételeiből (2005-2020), az elemzés többi fejezete során pedig a GVI 2020. áprilisi féléves konjunktúrafelvételéből származnak.
Az MKIK GVI rámutatott arra, hogy március 1-jén a hazai vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága 78 százalék volt, amely az adatfelvétel időszakára, áprilisra 23 százalékponttal 55 százalékra esett vissza, és míg márciusban a vállalkozások 4 százaléka, addig áprilisban már 12 százalékuk számolt be nulla százalékos kapacitáskihasználtságról, azaz a működése felfüggesztéséről.
A vállalkozások csaknem negyede jelzett 50 százalékos, vagy annál is nagyobb mértékű kapacitáskihasználtság-visszaesést, további több mint egyharmaduk pedig 50 százalékosnál kisebb mértékű csökkenést mondott.
Az MKIK GVI közölte, a vállalati likviditás vizsgálata alapján a hazai vállalkozások közel fele legfeljebb 2 hónapra, közel kétharmada pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő saját tőkével rendelkezett az áprilisi járványügyi korlátozások időszakában a velük szemben fennálló pénzügyi követelések teljesítéséhez a kapacitáskihasználtság áprilisban tapasztalható szintje mellett.
Hasonló helyzetet tapasztaltak a vállalati létszám megtartásához szükséges pénzügyi tartalékok vonatkozásában is, mivel a vállalkozások mintegy fele legfeljebb 2 hónapra, kétharmada pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő saját tőkével rendelkezett az áprilisi járványügyi korlátozások időszakában összes munkatársa megtartásához.
Összességében a legalább két főt foglalkoztató vállalkozások körében a cégek 36 százaléka bocsátotta el legalább egy munkatársát 2020. március 1. és az áprilisi adatfelvételi időpont között, ugyanakkor a legalább két főt foglalkoztató vállalkozások 24 százaléka jelezte, hogy legalább egy munkatársat felvett ebben az időszakban.
A vizsgált vállalatoknál a foglalkoztatotti összlétszám egyetlen kategória kivételével – diplomás szellemi munkakörök, ahol 1 százalékos létszámbővülés történt – rendre alacsonyabb volt összességében 2020. áprilisában március 1-jéhez viszonyítva.
Legnagyobb mértékben a gyakornoki létszám esett vissza az áttekintett időszakban, a szakképzetlen fizikai munkakörökben foglalkoztatottak létszáma 3 százalékkal csökkent, a szakképzett fizikai munkakörökben foglalkoztatottak, a részmunkaidős munkavállalók, valamint a tapasztalt (szenior) munkavállalók összesített létszáma egyaránt 2 százalékkal mérséklődött a koronavírus-járvány vizsgált időszaka folyamán – közölte az MKIK GVI.
Március 1-jén a hazai vállalkozásoknál foglalkoztatott munkavállalók döntő többsége, 92 százaléka teljes munkaidőben, kizárólag a munkavégzés helyszínén, a cég telephelyén látta el feladatait. A koronavírus-járvány következtében bevezetett kijárási korlátozásokkal összefüggésben ez az arány április 1-jére 67 százalékra csökkent. A két időpont között számottevően, 10 százalékponttal növekedett azon munkavállalók aránya, akik teljes munkaidőben kizárólag otthonról dolgoztak.
Az adatfelvétel idején a megkérdezett vállalkozások 35 százaléka úgy ítélte meg, az év folyamán 2019 azonos időszakához viszonyítva csökkenni fog munkatársai létszáma, 56 százaléka nem számított létszámváltozásra a következő fél évben, míg 9 százalék úgy gondolta, a cég létszáma növekedni fog.
Az MKIK GVI elemzése szerint az idén a vállalkozások jelentősen kisebb arányban tervezik emelni a bruttó béreket, mint ahogy 2019-ben tették, a béremelés várható mértéke is csökken. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink