MKIK: enyhén nőtt az üzleti bizalom Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 30. 11:12

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) áprilisi konjunktúra-vizsgálata szerint enyhén nőtt az üzleti bizalom az első negyedévben Magyarországon az előző negyedévhez képest.

iroda

A kutatóintézet elemzése szerint az üzleti bizalmat jelző mutató értéke a januári adatfelvétel szerinti 32 pontról 33 pontra emelkedett, ami a legmagasabb érték a felmérés kezdete óta. 2015 első negyedében a mutató értéke mindössze 24 pont volt.

A bizonytalansági mutató 35 ponton áll, amely alacsonyabb a januárban mért 37 pontnál. A GVI szerint a mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia továbbra is csak a gazdaság egy részét érinti.

A negyedéves konjunktúramutató növekedése annak tudható be, hogy az almutatók többségének értéke emelkedett az előző negyedévhez képest. Jelentősen javult a várható jövedelmezőség (11 ponttal), a jelenlegi jövedelmezőség (5 ponttal), a várható üzleti helyzet (5 ponttal) és a várható kapacitáskihasználás (5 ponttal) almutatója.

Több almutató értéke ugyanakkor stagnált vagy csökkent az előző negyedévhez képest (az előző felméréskor mindegyik javult). Januárhoz képest nem változott jelentősen a jelenlegi üzleti helyzet (1 ponttal növekedett), a várható termelési szint (változatlanul 35 pont), illetve a várható beruházási aktivitás értéke (1 ponttal csökkent). Jelentősen romlott az előző negyedéves termelési szint (13 ponttal csökkent) mutatója, a várható létszám pedig enyhébb mértékben mérséklődött (4 ponttal csökkent).

A mutatók értékét felmérő kérdésekre a vállalatok pozitív válaszai 100 pontot, semleges válaszai 0 pontot, pesszimista válaszai pedig -100 pontot érnek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink