Mivel bódítsuk magunkat hideg téli estéken?
A zord téli napokban nem biztos, hogy az égetett szeszesitalok melegítik fel leggyorsabban az embert – hatásosabb (és veszélytelenebb) a forró koktél. Ezek közül talán a kávéspecialitások és a grogok a legismertebbek.
A grog alkotóelemei a rum, a cukor, a citromlé, és a forró víz. Az alkotórészeket elegyítjük, majd az elkészült ital tetejére citromkarikát helyezünk, amelyre óvatosan rumot töltünk és meggyújtjuk.
A punch a XVII. század végén került Európába Kelet Indiából. Eredetileg öt összetevőből állt (ahogy a név jelentése is öt) arak, tea, forró víz, cukor, és citromlé. Az Irish Coffee értelemszerűen ír Whiskey-vel készül, demerara vagy barna cukorral elkevert forró fekete kávéval, majd minden „hagyományt” mellőzve nem tejszínhabot hanem folyékony tejszínt töltünk az ital tetejére.
A kedvelt Hot Toddy koktél a következőkből készül: 4 cl Scotch Whisky, 2 cl citromlé, 1 fahéjrúd, 5-6 szegfűszeg, 1 bárkanál barna cukor, 1 csepp orgeat szirup, citromhéj,
forró víz.
Igazán látványosnak azonban a lángoló koktélok bizonyulnak – ezektől majd holnap!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >