Mitől kiváló a magyar bor?

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 10. 20:49

A Nemzeti Borkiválóság Program legfontosabb feladata a magyar borászat kiválóságaink felkutatása, azok piacra jutásának biztosítása a borászatok, valamint az országimázs érdekében. Ennek szellemében indult útnak az Országkóstoló sorozat, amelynek célja, hogy az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) által meghatározott minőségi szint felett minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható fehér- és vörösbort, pálinkát, pezsgőt bemutasson a nagyközönség számára. A program jelentőségéről és a borok kiválasztásának rendszeréről beszélgettünk Horkay Andrással, az OBB elnökével.

 Horkay András elnök Országos Borszakértő Bizottság


Horkay András
elnök
Országos Borszakértő Bizottság

– Megvalósultak-e az Országkóstoló programmal kapcsolatos elvárásaik?

H. A.: – A Borkiválóságok könyvek 2013-as sikere jól mutatja, hogy kiadványról kiadványra sikerül elérni azt a célt, amit az Országkóstoló Program elindítása szolgált: a könyvekben szereplő tételek a magyar piacon forgalomban lévő borok legmagasabb minőségét képviselik, és ezáltal a kiadvány iránytűként szolgálhat a magyar borok fogyasztóinak a hazai minőségi borok piacán. További cél, hogy a Borkiválóság könyvsorozat angol nyelvű kiadványai révén megismertessük a külföldi fogyasztókat is a magyar minőségi borokkal, így segítsük a magyar borok pozicionálását a nemzetközi piacon is.

– Lehet-e számszerűsíteni is a sikert?

H. A.: – A borásztársadalom felismerte a Nemzeti Borkiválóság Program jelentőségét, bizalmat szavazott neki, így 2014-ben már közel 600 tételt – ami közel a duplája a 2013-as számnak – küldtek be a fehérborkóstolóra. A fejlődést és a beküldött borok magas minőségét mutatja, hogy az előző év Fehér kiadványához képest több mint 15 százalékkal több bor került be a kiadványba, és idén először nem kizárólag Tokajból került ki 5 csillagos bor. Gyakorlatilag egy borvidék kivételével hazánk összes borvidékéről érkeztek tételek, a tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb a Balatoni régióból és Tokajból, azonban nagy számban szerepeltek és szép eredményeket is értek el a Felső Pannon borrégió borai is.

A borvidékeinkről és a határon túlról beérkezett 558 tételből összesen 272 került be a Borkiválóságok körébe, amelyből 223 bor lett 3 csillagos, 43 bor kapott 4 csillagot és 3 fehérbor kapta a legmagasabb, 5 csillagos minősítést.

– Milyen feltételeknek kellett a nevezett boroknak megfelel­niük?

H. A.: – A feltételrendszer nem volt bonyolult. A boroknak (fajtaborok és házasítások is) magyar és nemzetközi fehérszőlő-fajtákból kellett készülniük, lehettek szárazak, félszárazak, félédesek, édesek és borkülönlegességek. Elvárás volt, hogy kereskedelmi forgalomban kaphatóak legyenek (lehetőség szerint az idei év végéig), és rendelkezzenek NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel. Olyan tételek jöhettek számításba, amelyekből minimum 500 palack készült, és kiskereskedelmi bruttó beszerzési áruk minimum 750 Ft.

– Hogyan történt a kiválasztás?

H. A.: – A kiválasztás folyamata az előző kóstolók lebonyolítási módszerét követte. A kóstolóra beérkezett fehér borokat borrégió, borstílus, fajta és évjárat szerint jelölve soroltuk be a bizottságok számára.

Az első forduló során 5 bizottságban folyt a munka 2 napon keresztül. Az úgynevezett „szétlövés” fázisában az OBB célja az volt, hogy érzékszervi bírálat alapelvei szerint eldöntse, hogy az adott bor hibás-e, illetve megfelel-e az OBB kritériumrendszere által támasztott alapvető minőségi elvárásoknak. Minden borhibától mentes és az alap minőségi elvárásoknak megfelelt bor továbbjutott a második fordulóra, illetve minden kiesett tétel vissza lett kóstoltatva még egyszer egy másik bizottság által, újraellenőrzés gyanánt. Ennek alapján a közel 600 tétel fele jutott tovább a második fordulóba, ahol immáron 4 bizottságban 3 napon keresztül kóstoltak az OBB tagjai.

A kóstolás második szakaszában már egy sokkal komplexebb feladatot kellett teljesíteni, hiszen minden pezsgőről és bortételről jegyzeteket, leírást, jellemzést kellett készíteni a bizottságok tagjainak, illetve minden bort a korábban kidolgozott bírálati rendszer alapján 3-4-5 csillagos kategóriába kellett besorolni. Mindazon borokat, melyek besorolása kérdéses volt, illetve minden 4-5 csillagos bort minden bizottsági tag együtt újrakóstolta. A regionális kóstolósor végén és közös szavazás eredménye döntötte el az adott tételek végső besorolását.

A fentiek alapján kiválasztásra került és a Fehér Borkiválóságok 2014 könyvben szereplő borok viselhetik a 2014-es év Fehér Borkiválósága címet.

– Mire számíthatunk a kiadvány jövőjét illetően?

H. A.: – Az eredményeknek köszönhetően a program 2014-ben egy újabb kiadvánnyal bővül. A Fehér- és Vörös Borkiválóságok köteteken túl 2014 karácsonyára megjelenik a pezsgő- és aszúkiválóságokat tartalmazó kötet, amely az ünnepek italaira fog koncentrálni

Kapcsolódó cikkeink