Mit tesz a Nespresso a Halloween ünnepéhez

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 31. 10:48

A minőségi káváiról ismert Nespressonál bizonyára imádják Halloween ünnepét: nemcsak két remek (és egyszerű!) kávés receptet kaptunk tőlük ajándékba, de a hagyományok eredetéről is mesélnek nekünk. Íme!
Mit tesz a Nespresso a Halloween unnepehez 1

Nespresso Almás-fahéjas Cappuccino

1 adag hosszú kávé (Linizio Lungo Grand Cru kapszula)

1 almás-fahéjas teafilter

2 teáskanál juharszirup

100 ml tejhab

1 késhegynyi fahéj

Elkészítés:

1. Készítsen elő egy cappuccino poharat, főzze le a lungo kávét, majd áztassa benne a teafiltert 3-4 percig!

2. Adja hozzá a juharszirupot, és keverje el a kávéval!

3. Készítse el a tejhabot az Aeroccino készüléke segítségével, majd adagolja a kávéra!

4. Díszítésképp szórja meg az elkészült cappuccino-t fahéjjal!

 

 

Nespresso Bloody Bitter:

2 adag erős ristretto (Ristretto Grand Cru kapszula)

20 ml vanília szirup

100 ml San Bitter (San Pellegrino)

4-5 jégkocka

Elkészítés:

– Rakjon tele egy Ritual receptes poharat jégkockákkal!

– Öntse rá a San Bittert ( San Pellegrino).

– Tegye a vanília szirupot, 2   Ristretto Grand Cru kávét ( 2×25 ml), valamint 2 jégkockát egy shaker-be, és alaposan rázza össze.

– Öntse a keveréket egy Ritual receptes pohárba.

Mit tesz a Nespresso a Halloween unnepehez 2

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára a filmek hatására az egész világon elterjedt. A halloween elnevezés az óangol nyelvből származik. A „szent” jelentésű hālig melléknévből, illetve ennek a főnévi megfelelőjéből a hallow „szent, szent ember” jelentésű szóból. Az All-Hallows-Even kifejezésből, ahol az utolsó szó az evening (este) szó régies változata. Az egész kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en.

Az október utolsó éjszakáján tartott, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepét az óév utolsó napjaként tekintették a pogány kelták, Samhain összehívta a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg, és rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék útjukat a túlvilágra. Amikor a kelták földje a Római Birodalom része lett, több római ünnep motívumával is bővült az ősi hagyomány, így kerültek bele a Feralia, a holtak emléknapjának elemei, valamint Pomona, a gyümölcstermésért felelős istennő ünnepének alma szimbólumai.

Magyarországon a Halloween ünnep a 2000-es évek elején kezdett elterjedni. Nem vettük még át az amerikai hagyományoknak megfelelő, házakhoz bekopogtató és édességet kérő, jelmezbe öltözött gyerekek szokásait, de töklámpásokat már itthon is sok helyen lehet látni. A jelmezkölcsönzők forgalmából ítélve úgy tűnik, hogy főleg beöltözős partinak tekintik nálunk az ünnepet, ezért néhány italrecepttel járulunk hozzá a jó hangulathoz.

 

 

Kapcsolódó cikkeink