Mit tesz a Nespresso a Halloween ünnepéhez
A minőségi káváiról ismert Nespressonál bizonyára imádják Halloween ünnepét: nemcsak két remek (és egyszerű!) kávés receptet kaptunk tőlük ajándékba, de a hagyományok eredetéről is mesélnek nekünk. Íme!
Nespresso Almás-fahéjas Cappuccino
1 adag hosszú kávé (Linizio Lungo Grand Cru kapszula)
1 almás-fahéjas teafilter
2 teáskanál juharszirup
100 ml tejhab
1 késhegynyi fahéj
Elkészítés:
1. Készítsen elő egy cappuccino poharat, főzze le a lungo kávét, majd áztassa benne a teafiltert 3-4 percig!
2. Adja hozzá a juharszirupot, és keverje el a kávéval!
3. Készítse el a tejhabot az Aeroccino készüléke segítségével, majd adagolja a kávéra!
4. Díszítésképp szórja meg az elkészült cappuccino-t fahéjjal!
Nespresso Bloody Bitter:
2 adag erős ristretto (Ristretto Grand Cru kapszula)
20 ml vanília szirup
100 ml San Bitter (San Pellegrino)
4-5 jégkocka
Elkészítés:
– Rakjon tele egy Ritual receptes poharat jégkockákkal!
– Öntse rá a San Bittert ( San Pellegrino).
– Tegye a vanília szirupot, 2 Ristretto Grand Cru kávét ( 2×25 ml), valamint 2 jégkockát egy shaker-be, és alaposan rázza össze.
– Öntse a keveréket egy Ritual receptes pohárba.
A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára a filmek hatására az egész világon elterjedt. A halloween elnevezés az óangol nyelvből származik. A „szent” jelentésű hālig melléknévből, illetve ennek a főnévi megfelelőjéből a hallow „szent, szent ember” jelentésű szóból. Az All-Hallows-Even kifejezésből, ahol az utolsó szó az evening (este) szó régies változata. Az egész kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en.
Az október utolsó éjszakáján tartott, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepét az óév utolsó napjaként tekintették a pogány kelták, Samhain összehívta a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg, és rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék útjukat a túlvilágra. Amikor a kelták földje a Római Birodalom része lett, több római ünnep motívumával is bővült az ősi hagyomány, így kerültek bele a Feralia, a holtak emléknapjának elemei, valamint Pomona, a gyümölcstermésért felelős istennő ünnepének alma szimbólumai.
Magyarországon a Halloween ünnep a 2000-es évek elején kezdett elterjedni. Nem vettük még át az amerikai hagyományoknak megfelelő, házakhoz bekopogtató és édességet kérő, jelmezbe öltözött gyerekek szokásait, de töklámpásokat már itthon is sok helyen lehet látni. A jelmezkölcsönzők forgalmából ítélve úgy tűnik, hogy főleg beöltözős partinak tekintik nálunk az ünnepet, ezért néhány italrecepttel járulunk hozzá a jó hangulathoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest Cocktail Week
Az italkultúra ismert és elismert szakembereit, valamint a koktélok szerelmeseit…
Tovább olvasom >Megújult a Kempinskiben a Blue Fox The Bar
Tizenegy év elteltével új arculatot kap Budapest egyik legismertebb szállodai…
Tovább olvasom >Átadták a 2024. évi Pro Gastronomia díjakat
Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A Dr. Sándor Dénes…
Tovább olvasom >