Mit hoz az USA elnök- választása a piacokra?

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 14. 10:24

A világ gazdasági szereplőinek szeme az USA elnökválasztási harcán van, amely szoros összefüggésben van a FED (amerikai központi bank) várható kamatemelésével. Az elmúlt 20 évben egyszer fordult elő, hogy kamatemelést jelentett be a központi bank a kampányidőszakban, ami viszont jelentősen megterhelte a költségvetés jövőbeni kamatkiadásait, így azóta konszenzus az, hogy kampányidőszakban nem „illik” kamatot emelni, hanem majd csak akkor, amikor az új adminisztráció a hatalomba lépett.

Emellett a 2001-es dotcom-lufi, illetve a 2008-as gazdasági válság is az elnökválasztás időszakához köthető. Aki hisz a 8 éves ciklusokban, az jobban teszi tehát, ha becsatolja a biztonsági öveket…

A kötvénypiacok túlárazottsága és a rendkívül alacsony kamatok miatt tovább zajlik a „hozamvadászat”, melynek következtében továbbra is tőkebeáramlás jellemzi az USA részvénypiacát. Emellett a gazdaság fundamentumai is jól festenek.


Elemzők szerint sokkal hasznosabb lehet egy gazdaságnak az 1-2%-os kamat, mint a nulla/negatív, és az látható, hogy az amerikai jegybank is kezdi így gondolni, sőt, talán már az európaiak is kezdik ezt megérteni. Amennyiben kialakul egy ilyen konszenzus a jegybankok között, akkor az azt jelentheti, hogy az eddig alacsonyra nyomott kötvényhozamok megemelkednek.

A tőzsdék már ennek a lehetőségnek a belengetésétől is esésnek indultak, különösen az amerikai, ami nem is csoda: ha ugyanis a fenti forgatókönyv valósul meg, akkor magasabb kamatokra és erősebb dollárra lehet számítani, ami nyilván nem tesz jót a profitabilitásnak.

Az MNB augusztus 23-án a várakozásoknak megfelelően változatlanul, 0,9%-on hagyta az irányadó kamatot. A forint augusztusban is erősödött a főbb devizákkal szemben. Az euró-forint árfolyam 308,62 és 311,32 között, a dollár-forint árfolyam pedig 273,26 és 280,71 között mozgott. A forint grafikonját szemlélve látható, hogy lényegében sávos kereskedés zajlik 2015 második félévétől kezdve, ami továbbra is fennáll. Ebből az árfolyamsávból a forintot az amerikai események és Magyarország évek óta várva várt esetleges hitelminősítői felminősítése mozdíthatja el.

Érdekes ősz elé nézünk!

Kapcsolódó cikkeink