Mire számítunk 2022-ben, elsősorban a vásárlói szokások és a változó szokásokra adott kereskedői válaszok tekintetében?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 03. 21. 10:44
A járvány miatt tudjuk, hogy megváltoztak a vásárlói szokások. Elsősorban arra keressük a választ, hogy hogyan fognak erre reagálni a kereskedők Magyarországon 2022-ben. Varázsgömb helyett leginkább külföldi példákra hagyatkozunk összeállításunkban.
Bodnár Krisztina - GfK

Bodnár Krisztina
business development manager
GfK

A GfK mérései szerint 5 fő területet érint elsősorban a vásárlói magatartás megváltozása:

1. a vírus által ránk nehezedő nyomást úgy tudjuk elviselni, ha elkezdünk odafigyelni, hogy testileg, lelkileg harmóniában legyünk mi is és családtagjaink is (Balance);

2. nem egyszerűen élelmiszert vagy vegyi árut szeretnénk vásárolni, hanem azt is megnézzük, hogy a vásárolt termékek beleillenek-e az értékrendünkbe (Purpose);

3. kénytelenek vagyunk az ár/érték arányra még jobban odafigyelni (Budgeteering);

4. eddig sem volt kevés teendője egy háztartásvezetőnek, de most még több igénynek kell megfelelni, gyorsan kell vásárolni, akár online, akár offline vásárol valaki, a szükséges termékinformációknak gyorsan elérhetőnek kell lenniük, vonatkozzon ez akár az árra akár az összetevőkre (Findability);

5. elmosódtak az otthon, a munkahely, az iskola határai – otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, és elvárjuk, hogy a vásárlási folyamatok, a fizetési, rendelési lehetőségek támogassák ezt (Fluidity).

Nézzünk példákat minden területre, hogy külföldön hogyan reagálnak ezekre innovatívan a kereskedők! Azt várjuk, hogy főleg a nemzetközi láncok esetében itthon is meghonosodik majd némelyik jó példa.

Balance

Egyre nagyobb a feszítő belső igény arra vonatkozóan, hogy a rengeteg multitask, pörgés után lelassuljunk, megálljunk egy kicsit. Biztos, hogy ezt nem lehet kereskedelmi környezetben megvalósítani?

A Jumbo áruházlánc Hollandiában úgynevezett Kletskasszákat indított el 2021 szeptemberében. Úgy gondolják, hogy az üzletek fontos találkozási pontok, és felelősek a vásárlóik lelki egészségéért is. Szeretnék csökkenteni a saját eszközeikkel a magány érzését, nem csak az idősek körében. Azoknál a pénztáraknál, ahol a Kletskassa felirat látható, lehetőség van elbeszélgetni a pénztárossal, senki nem rohan.

Magyarországon is megfigyelhető más iparágakban hasonló kommunikáció, ami a magány enyhítését célozza – ld. Voda­fone karácsonyi reklámfilm 2021.

Purpose

Németországban működik a CAP Markte áruházlánc. Több mint 100 üzletük van, főleg Baden Würtenberg tartományban. Egyebek mellett azzal tűnnek ki más kereskedők közül, hogy fogyatékkal élő eladókat foglalkoztatnak: az állások több mint felét fogyatékkal élők töltik be.

Az üzletek akadálymentesek. Szükség esetén kísérőt biztosítanak a teljes vásárlási folyamathoz, nemcsak a fogyatékkal élőknek, hanem a mozgásképtelen és az idős vásárlóknak is.

Magyarországi példaként a Nem Adom Fel kávézó jut az eszembe. Idézet a honlapjukról: „Itt maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában. A kávézó két szervezet közös együttműködésével jött létre. Az egyik, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, amely a vendéglátó tevékenységet biztosítja, a másik pedig a Nem Adom Fel Alapítvány, amely a tulajdonában lévő ingatlannal, …illetve a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai háttérrel vesz részt a megvalósításban.

A Nem Adom Fel mottója: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!.

Bízzunk benne, hogy ez a szemlélet az élelmiszer-kiskereskedelemben is meghonosul, ha nem is mindjárt 2022-ben, de a következő 5 évben.

Budgeteering

Vásárlóhelyi példa: Hollandiában az Albert Heijn színek segítségével irányítja a vásárlót azokhoz a cikkekhez, amelyek segítenek spórolni. Az akciókat narancssárgával, a tartósan alacsony árakat kék színnel jelzik. Az alacsony árú friss termékek kék „dobozokba” kerülnek, a promóciós cikkeket a sorok végén főként narancssárga tárolókban helyezik el.

A vásárló színekkel történő támogatása régóta jellemző Magyarországon is. Ehhez képest nagyobb újdonság, amit a láncok applikációiban tapasztalunk – személyre szabott kuponokat kapunk akár a Lidl, akár a SPAR applikációiban, vagy a Tesco Clubcard applikációban. A pénztárosok időről időre rá is kérdeznek, hogy letöltöttük-e már az adott applikációt.

Findability

Németországból, az EDEKA áruházláncból jön a következő példa.

A „Clever Kochen” minden hozzávalót tartalmazó zacskókat kínál egy étkezéshez. A vásárló csak választ egyet a felkínált receptek közül, majd elvesz egy zacskót, amely az étel elkészítéséhez az összes hozzávalót tartalmazza. A vásárlóknak nem kell a boltban keresgélniük a termékeket, és csak annyit kell fizetniük, amennyire valóban szükségük van kettő vagy éppen négy főre.

Mindeközben a magyar kereskedelmet izgalomban tartja a pénztármentes fizetés lehetősége. Január közepén jelent meg az ALDI-ról, hogy megnyílt az első pénztármentes boltjuk Londonban, a Tesco üzletekben is találkozni ilyen megoldással. Kérdés, hogy a magyar fogyasztó mennyire bízik majd meg egy ilyen lehetőségben: „tényleg csak annyit vonnak le, amennyit vettem? nem többet?” illetve kérdés, hogy a kereskedelem mennyire bízik meg a magyar fogyasztóban „tényleg csak annyit visz ki? nem talált valamilyen kiskaput?”

Fluidity

Nézzük meg mi történik a szomszédban, Csehországban a Rohliknál – amely a kifli.hu cseh megfelelője. Az online FMCG-vásárlások biztonságosan és érintésmentesen átvehetők pick-up pontokon. Nincs több várakozás a futárra – ez az egyik hátráltató tényező, ami miatt sokan még mindig idegenkednek az online rendeléstől, nincs több sorban állás az üzletekben – ezt meg úgy alapvetően senki nem szereti. A pick-up pont mindkét „akadályra” választ tud adni.

Az átvételi pontoknak két változata van. Vannak kültéri Rohlik-pontok, és vannak beltériek irodaházakban és nyilvánosan szabadon megközelíthető épületekben.

Úgy gondolom, hogy Magyarországon is szépen elterjedt a pick-pack pontok rendszere a kereskedelemben – ha egyelőre nem is gyakori az élelmiszer-kereskedőknél. Van ilyen a Decathlonnál, vannak Alza-boxok, e-mag-boxok.

Fontos lesz a vásárláskönnyítés

A kiskereskedők részben a COVID-válság hatására új bolti koncepciókat, termékeket és szolgáltatásokat találnak ki, hogy megfeleljenek a vásárlóik új igényeinek. Mindannyian arra törekednek jelenleg is és a jövőben is, hogy támogassák a vásárlóikat testi-lelki egyensúlyuk megtalálásában azáltal, hogy olyan innovációkat kínálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy jó ár/érték arányban találjanak élelmiszereket.

A vásárlók céltudatosabb, célzottabb vásárlásra törekednek. Nem öncélú vásárlói élményeket keresnek – egy csillogó, villogó display nem biztos, hogy elegendő. Nagyobb arányban olyan bolti innovációkkal fogunk a közeljövőben találkozni, amelyek a gyönyörködtetésen túl valamelyik fenti célt szolgálják, megkönnyítik a vásárló dolgát valamelyik szempontból. //

Kapcsolódó cikkeink