Mintegy 32 egészségre ártalmas hatás köthető az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásához
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztásához 32-féle egészségi ártalom kialakulása köthető – áll egy a British Medical Journalben megjelent tanulmányban.
Az átfogó vizsgálat egy sor „meglévő metaanalízist” értékelt, amelyekben közel 10 millióan vettek részt. Értékelte a résztvevők UPF-eknek való kitettsége hatásait a NOVA osztályozási rendszerben meghatározottak szerint.
Az érintett termékek közé tartoztak többek között az édes és sós snackek, készételek, instant tészták, reggelizőpelyhek, margarinok, egyes csomagolt kenyerek és szénsavas italok.
A kutatók „közvetlen összefüggéseket” találtak az UPF-ek és a halálozás, a szív- és érrendszeri betegségekkel és a leggyakoribb mentális zavarokkal összefüggő halálozás megnövekedett kockázata között.
A „legerősebb rendelkezésre álló bizonyítékok” összefüggést mutattak az UPF és a túlsúly, elhízás , valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázata között.
A tanulmány az UPF-expozíciót az asztmával, a Crohn-betegséggel, a fekélyes vastagbélgyulladással, a „közepes kardiometabolikus kockázati tényezőkkel” és egyes rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozta, bár a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az e problémákkal való összefüggést alátámasztó bizonyítékok „korlátozottak és további vizsgálatot igényelnek”.
Az eredményekre reagálva a brit iparági szervezet, a Food and Drink Federation szóvivője elmondta:
– Az élelmiszeripar alaposan meg fogja vizsgálni a jelentést. Számunkra az a legfontosabb, hogy az általunk előállított élelmiszerek és italok biztonságosak, táplálóak legyenek egyértelmű információkkal a címkéken.
A szóvivő kifejezte továbbá az FDF „aggodalmát” azzal kapcsolatban, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszer kifejezés „összezavarhatja” a fogyasztókat. A szervezet szerint fontosabb lenne arra felhívni a figyelmüket, hogy túl sok zsírban, sóban és cukorban gazdag élelmiszert és nem elegendő zöldséget, gyümölcsöt és rostot fogyasztanak ahelyett, hogy a fókusz magán a feldolgozáson van. A gyártók az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy termékeiket új receptúrákkal egészségesebbé tegyék, illetve a kiszereléseket csökkentsék.
Az UPF-fogyasztás és a káros egészségügyi hatások közötti kapcsolat vitatott téma, és az egészségügyi szervek óvakodnak attól, hogy minden feldolgozott élelmiszert és italt az egészségre ártalmasnak minősítsenek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hét európai ország 266ezer fogyasztójának bevonásával készült és tavaly novemberben publikált jelentése szerint egyes feldolgozott élelmiszerek, például a kenyér és a gabonafélék rosttartalmuknak köszönhetően csökkenthetik több hosszú távú egészségügyi probléma kialakulásának, illetve a multimorbiditásnak a valószínűségét. A jelentés megállapította, hogy a nagy mennyiségű feldolgozott kolbászt és cukros italokat tartalmazó étrend növeli az elhízás kockázatát. Hangsúlyozta azonban, hogy „más alcsoportok, például az ultra-feldolgozott kenyér és gabonafélék, valamint a növényi alapú alternatívák nem járultak hozzá a kockázathoz”.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Az ultrafeldolgozott élelmiszereket a dohánytermékekhez hasonló jelzéssel látná el a fogalmat megalkotó professzor
Carlos Monteiro professzor szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatásáról szóló tanulmányok…
Tovább olvasom >A Wizz Air máris reagált a késéssel kapcsolatban indított vizsgálatra
Ahogyan arról mi is írtunk, a fővárosi kormányhivatal bejelentette, hogy…
Tovább olvasom >A fenntarthatóbb élelmiszerek és italok vásárlása negyedével csökkentheti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást
A környezeti szempontból fenntarthatóbb élelmiszerek és italok vásárlása több mint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >