Mintegy 150 millió forintnyi támogatást nyújt a VM fűszerpaprika termelőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 13. 11:05

Mintegy 150 millió forintnyi támogatást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2014-ben a kiváló minőségű fűszerpaprikát termelő gazdáknak – közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.

paprika

A fűszerpaprika kiemelkedő fontosságú, kézimunka-igényes magyar fűszernövény, termésterülete kedvezőtlen piaci folyamatok hatására 2008-ra 1500 hektárig csökkent, majd az elmúlt évek enyhe emelkedését követően mára 2500 hektárra nőtt.

A közlemény szerint a kormányzat kiemelten foglalkozik a fűszerpaprika termelés minőségi árualapjának megteremtésével, hiszen a külpiacokon keresett különleges magyar termékről van szó, a szaktárca ezért támogatási konstrukciót dolgoz ki a minőségi árutermelés és a jövedelmezőség előmozdítása érdekében.

Azok a termelők, akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásárolnak, és ezt számlával, valamint a vetőmag minősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják, költségeik 75 százalékáig támogatást igényelhetnek majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

A kormányhivatalok hatáskörébe tartozó vetőmag-felügyelet végzi majd a számlához csatolt minősítő bizonyítványok ellenőrzését. A támogatást a termelők “de minimis” (csekély összegű) támogatásként igényelhetik – az új európai uniós szabályok értelmében – maximum 15 ezer eurós “de minimis” keretük terhére.

A támogatás kiegészíti a Vidékfejlesztési Minisztérium munkaigényes ágazatokat segítő korábbi intézkedéseit. Ilyen intézkedés például a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás, amelynek keretében 85 fűszerpaprika termelő több mint 500 hektár után részesül az élőmunka költségeit csökkentő támogatásban – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink