Mintagazdaság építését kezdték meg Budakalászon

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 17. 11:06

Ökoturisztikai bemutatóhely és élménypark, egyfajta mintagazdaság épül Budakalász külterületén 100 millió forintból. A költségeket a Belügyminisztériumtól tavaly kapott 500 milliós városfejlesztési forrásból fedezi az önkormányzat – tájékoztatta a település polgármestere szerdán az MTI-t.

buza2

Rogán László (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Klisovác utca külső részén várhatóan jövő nyárra elkészülő mintagazdaság területe mintegy 8500 négyzetméter lesz, ebből az épületeké 736 négyzetméter. A gazdaságban lesz gyümölcsös és zöldséges, kaszálórét és sok háztáji állat, például szarvasmarha, sertés és különféle szárnyasok.
A mintagazdaság fenntartására évi 21 millió forintot szánnak, de ennek nagy része a programokból, illetve az ott készülő tehén- és kecsketej, tojás és más élelmiszerek eladásából megtérülne.
A zöldségek, gyümölcsök és állatok feldolgozása, a disznóvágás, a sajtkészítés vagy a lekvárfőzés különleges élményt nyújtanak majd a látogatóknak. Az önkormányzat nem titkolt célja, hogy a megújuló energiaforrást használó ökocentrum Budakalász idegenforgalmi nevezetességévé váljon – – hangsúlyozta a polgármester.
Kifejtette, a városi gyerekek nagy része az alapvető zöldségek és gyümölcsök termesztésével sincs tisztában, a növények gondozásáról hiányos a tudásuk, az állattenyésztéssel pedig szinte esélyük sincs megismerkedni.
A helyi és környékbeli iskolák tanulói „kihelyezett” órákon gyakorolhatnák itt a gazdálkodást, az osztályok akár saját kis ültetvényt is művelhetnének – mondta Rogán László.
Hozzátette: a majorban tarthatnák összejöveteleiket baráti társaságok és helyi közösségek, de nyári táborozásra is alkalmas lesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink