Minőségibb PET-be kerülhet a gyümölcslé
Bár a gyümölcslé is az egyik olyan szomjoltó kategória, ahol a fogyasztás visszaesett tavaly, ezt az erős márkák kevésbé érezték meg. Az innovációkat ugyanis értékelik a változatosabb ízekre vágyó fogyasztók, még az alacsonyabb gyümölcstartalmú kategóriákban is. Másrészről a gyártók is kényszerhelyzetben vannak a növekvő árérzékenység miatt: eljött az ideje a tőlünk nyugatabbra már szép sikereket befutott PET-palackos fejlesztések átültetésének.Tavalyelőtt a világpiacon tapasztalható ármozgások komolyan befolyásolták a hazai gyümölcslé-eladásokat. A megdrágult alapanyagok miatt nőtt az árkülönbség az alacsony és a magas gyümölcstartalmú levek fogyasztói árában.
Tavaly, habár a magasabb gyümölcstartalmú termékek árszintje már nem nőtt, a Nielsen piackutató adatai szerint az alacsonyabb gyümölcstartalmú italok mégis tovább növelték részesedésüket. Az okok közül elsősorban a nehezedő gazdasági körülmények között takarékosabbá váló, árérzékenyebb fogyasztókat kell megemlíteni.
– A gyümölcsital kategóriában megjelentek olyan prémium pozicionálású márkák, mint például a SIÓ fresh&fruit, amelyek ugyan a gyümölcsital kategóriát erősítik, de a magas minőségű fogyasztást támogatják – mondja Zarándy Katalin, a SIÓ-ECKES Kft. marketingigazgatója. – De az alacsony gyümölcstartalmú italok térnyerése sem minden esetben igaz. A SIÓ Prémium termékcsaládon belül a nektárok nagyobb arányban erősödtek, mint az alacsonyabb gyümölcstartalmúak. Ez a jelenség valószínűleg a SIÓ nektárok kiváló minőségének köszönhető.
Szilágyi László, a Rauch Hungária Kft. igazgatója egy másik fontos szempontra hívja fel a figyelmet:
– A gyümölcsitalok kategóriája rejti jelenleg a legtöbb innovációs lehetőséget, a különböző ízek párosításával, a vitaminok és nyomelemek hozzáadásával. Ezt a gyártók ki is használják: egyre újabb és újabb ízek jelennek meg.
Gréczi János, a Gramex 2000 Kft. tulajdonos-ügyvezetője az érem másik oldalára hívja fel a figyelmet:
– Az italok előretörése összefüggésbe hozható a saját márkás PET-termékek erőteljes térnyerésével. Erre a szegmensre ugyanis a kereskedelmi láncok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, mivel folyamatosan elemzik a piac alakulását.
A kategóriában természetesen elsődleges döntési szempont az íz. Ugyanakkor Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója más tényezők erősödésére is felhívja a figyelmet:
– A gyümölcsitalok esetében is egyre fontosabbá válnak a racionális szempontok, úgymint a gyümölcstartalom mértéke, a tartósítószermentes összetétel, a tápérték (például a reggeli juice esetén), vagy a csomagolás kényelmi szempontjai.
(Túl)érett narancs
Bár a gyümölcslé-eladások tavaly összességében csökkentek 2007-hez képest, nem elszigetelt jelenségről van szó. Szinte minden szomjoltó értékesítése visszaesett.
– A gazdasági okok mellett ezért a magasabb gyümölcstartalmú, papírdobozos termékek „egyhangúsága” is okolható, mivel jelenleg hazánkban a magasabb gyümölcstartalmú italok ebben a kiszerelésben kaphatók – fűzi hozzá Gréczi János. – Ezzel az innováció hiányára gondoltam, mert véleményem szerint az üdítő- és gyümölcslé piacra ráférne egy kis frissítés.
A pillanat már csak azért is, némi túlzással persze, történelmi, mivel a fogyasztók egyre nyitottabbak az újdonságokra. Ezt mutatja az is, hogy a jó ideje top íznek mondható narancs részaránya csökkent, mivel már a „piaci telítettség” állapotába jutott. A 2007-es áremelkedés együtt járt azzal is, hogy a narancsdzsúsztól elfordult fogyasztók egy része más ízeket próbált ki.
– Bár az innovációk valóban nem az alapízek (a narancs, az őszibarack, az alma vagy a szőlő) területén zajlottak, ugyanakkor a vegyes és multivitamin kategória fejlődésén kívül a hagyományos magyar ízek, mint például a körte és a sárgabarack is kiemelkedően teljesítettek tavaly – jelzi Zarándy Katalin.
A fogyasztók ízpreferenciájának változását a Rauch Hungária is figyelembe veszi, tudtuk meg Szilágyi Lászlótól:
– A tavalyi évben több újdonsággal is szolgáltunk. A Happy Day márkán belül ilyen volt a 100%-os szűretlen alma bevezetése. A termék nem gyümölcskoncentrátumból készül, hanem direkt préselésű eljárással. A termék színező-, tartósító- és aromaanyagot, valamint hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Kizárólag kiváló minőségű magyar almából készül. A Bravo márkán – mégpedig a papírdobozos vonalon – belül három új termékkel jelentkeztünk: ananász 50%-os, narancs 50%-os és körte 25%-os gyümölcstartalommal.
Lehetőségek a PET-ben
A csomagolás terén az italok szegmensében egyre népszerűbb a PET-palackos kiszerelés. Kézenfekvő lenne összefüggésbe hozni az italok részarányának növekedésével, az élesedő árversennyel, és feltételezni, hogy az alacsony árú italok nem „bírják el” a kartondobozok költségeit. Ám a PET-palack nem feltétlenül olcsóbb a kartonnál, főleg a magasabb minőségű alapanyagok és technológia esetén.
– A PET-palack nem egyenlő a költségcsökkentéssel – szögezi le Pogány Éda. – A magas minőségű, UV-szűrős palackok kifejezetten drágák. Vannak viszont olyan előnyeik, hogy például láthatóvá teszik a tartalmukat, s így a vásárló tudja, mit vesz, ami versenyelőnyt biztosíthat a piacon. A Cappy volt egyébként az első márka a gyümölcslevek piacán az 1 literes kiszerelés bevezetésekor, amely praktikus prémium PET-palackos csomagolásban jelent meg.
Minden kapcsolódó költséget figyelembe véve nincs jelentős különbség a műanyag palackos és a kartondobozos csomagolástípus között, mondja Szi-lágyi László.
– 2008-ban a Bravo, valamint a Rauch IceTea termékcsaládunk is megújult: mind a 0,5 literes, mind pedig a 1,5 literes PET-palackunk modernebb, fiatalosabb, dinamikusabb formát kapott – említi meg.
A termék minőségét nem a csomagolás határozza meg, hanem a fogyasztási szituáció, világít rá Zarándy Katalin. A SIÓ-ECKES marketingigazgatója hozzáteszi:
– Jó példa erre a kartondobozokban megjelenő alacsonyabb minőségű családi kiszerelés, valamint az a tény, hogy szinte a teljes jegestea-piac, ahol korántsem beszélhetünk alacsony minőségről, áttért a kartondobozról a PET-re az elmúlt néhány év leforgása alatt. A PET-palack nagyon sok új innovációt rejt.
Gréczi János rögtön példát is mond:
– A hazánktól nyugatabbra fekvő országokban óriási léptekkel fejlődik az aszeptikus PET-csomagolás, amely által lehetőség nyílik a magas gyümölcstartalmú prémium italok PET-palackban történő töltésére, tartósítószer nélkül.
Proaktív taktika a SIÓ-ECKES-nél
A gazdasági válság hatásai tartósnak ígérkeznek, s ezzel a gyártóknak is számolniuk kell. Persze nem rögtön a márka átpozicionálásával, vagy bizonyos termékcsaládok kivonásával kell reagálni az új piaci szituációra. Erre számtalan más eszköz áll rendelkezésre.
A SIÓ-ECKES számára például az a fontos, hogy a gazdasági válság hatásait mind a SIÓ, mind a hohes C márka, valamint az egyes termékcsaládok is proaktívan kezeljék. Fazekas Endre, a SIÓ-ECKES ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy 2009 nem az új termékbevezetések éve lesz. Recessziós időszakban a már bevezetett termékcsaládok megvédése, fejlesztése a feladata egy felelős gyártónak. Ugyanakkor, tette hozzá, mind a SIÓ, mind a hohes C vonalán várhatóak meglepetések az idén.
– Továbbra is az integrált marketingkommunikáció jellemzi mind a SIÓ, mind a hohes C márkákat támogató tevékenységünket – mondja Zarándy Katalin. – A kialakult és még alakulóban lévő gazdasági környezetben a márkaértékek érintetlenül hagyása mellett elsősorban az egyes csatornák és eszközök használatának arányában várható változás. Fontos, hogy partnereink érezzék termékeink támogatottságát, valamint a fogyasztók érzékelhessék a SIÓ és a hohes C márka töretlen jelenlétét. A SIÓ-ECKES évről évre újdonságokkal jelentkezik kommunikációjában is, s nem lesz ez másként 2009-ben sem.
Fókuszban a Bravo idén a Rauchnál
A Rauch 2009-ben a Bravo márkához kapcsolódóan – ezen belül is a PET-vonalon – tervezi az ízválasztékának átstrukturálását új, kedvelt ízek bevezetésével, valamint a kevésbé kedvelt ízek kivonásával.
– Az adott márka adott piaci helyzetben történő leghatékonyabb támogatásához próbáljuk meghatározni a megfelelő BTL-ATL arányt. Idén valamennyi márkánk kap ATL-támogatást – informál Szilágyi László. – Igyekszünk az adott márkának megfelelő célcsoportot a lehető leghatékonyabb módon megtalálni, mind a médiaeszköz, mind a kreatív koncepció tekintetében. Igyekszünk fogyasztóink igényeinek, szokásainak megfelelő olyan újszerű kommunikációs mixet alkalmazni, ami képes átütő márkaélményt közvetíteni számukra.
A cég a BTL-aktivitásait is igyekszik erősíteni, újítani. A bolti eszközök terén az utóbbi években rendre megújuló, frappáns, figyelemfelkeltő újdonságokkal jelenik meg. Ezekkel az eszközökkel az adott időszakban zajló promócióikra fokozottabban ráirányíthatja a figyelmet.
Két vonalon építkezik a Coca-Cola Magyarország
A Coca-Cola Magyarország számára, ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is kiemelt fontosságú, hogy a vásárlók szemében igyekezzen elkülöníteni az alacsonyabb gyümölcstartalmú Cappy Ice Fruit termékcsaládot, és a magasabb gyümölcstartalmat képviselő Cappy gyümölcsleveleket. Utóbbi egyébként 2008 végén két új ízzel – eperkoktél, ananász – bővült. Ezenkívül folyamatosan figyelik a piac változását, és igyekeznek innovatív megoldásokkal és új termékbevezetésekkel megerősíteni piaci pozícióikat.
– Igyekszünk minél kiterjedtebb disztribúciót építeni, hogy a vásárlók mindenhol megtalálják a termékeinket – jelzi Pogány Éda. – ATL-kampányunkban helyet kapnak a tévécsatornák és az utcai reklámhordozók. BTL-kampányunk részeként kóstoltatásokkal hívjuk fel vevőink figyelmét az újításainkra, és árakciókkal próbáljuk őket vásárlásra ösztönözni.
Alma-meggy ízzel bővül a Sconto
A Gramex 2000 Kft. jelentős forgalmat realizál kereskedelmi márkás PET-termékek és gyártói márkák bérgyártásából. Ezzel együtt építgetik márkáikat is, amelyek közül gyümölcsital kategóriában a SCONTO termékcsalád forgalma jelentős. Az idei szezonra is készülnek újdonsággal: az alma-meggy ízvariánssal.
– Marketing tekintetében minden termékkategóriánkat külön kezelünk – mondja Gréczi János. – Volumentermékek esetében, mint amilyen például a SCONTO család is, elsősorban az akciós intenzitást próbáljuk növelni, de a nyomtatott médiában való megjelenést is preferáljuk.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >