Minőségi alapanyagokkal erősíthető a közétkeztetés színvonala
Fontos cél, hogy a közétkeztetésben egészséges és biztonságos, főként helyi és bio alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének szerdai budapesti szakmai napján az Agrárminisztérium közleménye szerint.
Az államtitkár a közlemény szerint kiemelte, hogy a vendéglátás és a közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta sok intézkedés történt, ebben nagy szerepe volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) 2012-es létrejötte óta.
Felidézte, hogy 2015-ben indult el a „Minőségvezérelt közétkeztetés” program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte ki célul. 2017 második felétől képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett. Eddig 4600 főző-, és 3600 tálalókonyha hitelesítését végezték el.
Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly elkészült az átdolgozott útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, amely ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat a közétkeztetésben is.
Az államtitkár kitért arra, hogy az Agrárminisztérium és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével és módjával él, ezek között említette a közétkeztetési szakácsverseny támogatását.
Zsigó Róbert kiemelte azt is, hogy az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkezett élelmiszer eredetű megbetegedések, illetve az ezzel kapcsolatos események száma – áll a tárca közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Meglepetés a retekvetőmagok között – avagy itt a legfrissebb Szupermenta-teszt
A Szupermenta program legújabb terméktesztjén retekvetőmagokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Befejeződött az RSZKF betegséggel fertőzött telepek felszámolása
A ragadós száj-és körömfájás (RSZKF) harmadik és negyedik kitörésével érintett…
Tovább olvasom >Befejeződött az RSZKF betegséggel fertőzött telepek felszámolása
A ragadós száj-és körömfájás (RSZKF) harmadik és negyedik kitörésével érintett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Kegyetlen április fagykárok: akár 100%-os terméskiesés is előfordulhat
Az április eleji tavaszi fagyok ismét komoly problémát okoztak a…
Tovább olvasom >