Minőségi alapanyagokkal erősíthető a közétkeztetés színvonala
Fontos cél, hogy a közétkeztetésben egészséges és biztonságos, főként helyi és bio alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének szerdai budapesti szakmai napján az Agrárminisztérium közleménye szerint.
Az államtitkár a közlemény szerint kiemelte, hogy a vendéglátás és a közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta sok intézkedés történt, ebben nagy szerepe volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) 2012-es létrejötte óta.
Felidézte, hogy 2015-ben indult el a „Minőségvezérelt közétkeztetés” program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte ki célul. 2017 második felétől képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett. Eddig 4600 főző-, és 3600 tálalókonyha hitelesítését végezték el.
Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly elkészült az átdolgozott útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, amely ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat a közétkeztetésben is.
Az államtitkár kitért arra, hogy az Agrárminisztérium és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével és módjával él, ezek között említette a közétkeztetési szakácsverseny támogatását.
Zsigó Róbert kiemelte azt is, hogy az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkezett élelmiszer eredetű megbetegedések, illetve az ezzel kapcsolatos események száma – áll a tárca közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis elleni védekezésre is figyelniük kell a hazai állattartóknak
A Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) kapcsán kiemelten fontos, hogy…
Tovább olvasom >Egy hajmáskéri üzemből 3,4 tonna élelmiszert vont ki a hatóság
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) súlyos szabálytalanságokat tárt fel egy…
Tovább olvasom >Zajlik az érintett telepek teljes mentesítése és ha nem lesz újabb fertőzés, akkor heteken belül feloldhatják a korlátozásokat
Eredményesnek értékelte a ragadós száj- és körömfájással szembeni védekezést Nagy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bank of England-kormányzó: főként az élelmiszerkereskedelem miatt kell újjáépíteni az EU-hoz fűződő kereskedelmi kapcsolatokat
A Bank of England kormányzója szerint Nagy-Britanniának újjá kell építenie…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >