Minőség és árak az uniós húspiacon
A piacgazdaság csak akkor működik hatékonyan, ha a piac valamennyi szektorának megfelelő információk állnak rendelkezésére döntéseikhez. Információk szükségesek – többek között – a piacra juttatott élelmiszerekről, azok minőségéről, a fogyasztói keresletről és az árakról.A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) – amely alapján a jövőben minden lapszám értékelést ad egy-egy termékpálya főbb piaci folyamatairól – ezt a feladatot hivatott teljesíteni. A széles körben forgalmazott mezőgazdasági termények árairól és felvásárolt (forgalmazott) mennyiségeiről ad információt. Az adatgyűjtés a felvásárlóknál, a nagybani és a fogyasztói piacokon keresztül történik, és ezek az információt időben és rendszeres időközönként a különböző médiumokon keresztül eljutnak a gazdálkodókhoz, a kereskedőkhöz, és másokhoz is, többek között a fogyasztókhoz. Ezen keresztül folyamatosan biztosítja a mezőgazdasági és input piacok átláthatóságát.
Még a rövidtávú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni a várható külföldi húspiaci prognózisokról is. Általában gyorsan változnak az európai húspiacok árai, amelynek adatait az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) rendszeresen rögzíti.
A hazai sertéspiacon egyelőre úgy tűnik, másodlagos lett a minőség és általában az ezt képviselő magyar termék, leginkább az ár számít. Az elmúlt időszakban gyakorta előfordult, hogy külföldön a magyarnál jóval alacsonyabb áron lehetett húshoz jutni. Az uniós csatlakozás után a magyar sertéstartók rádöbbentek, hogy a teljesen megnyíló európai piacról nemcsak késztermék, félsertés, hanem élő állat is érkezik. Ám a teljes igazsághoz tartozik az is, hogy a feldolgozók egy része az importált állatok húsát, vagy a belőlük származó készítményeket exportálja.
A hosszabb folyamatokat rögzítő statisztikai adatok szerint a hazai vágóhidak az idei első félévben 2-3 százalékkal alacsonyabb áron vásárolták a külpiacokról származó sertéseket. Az uniós folyamatokat is elemző AKI kutatói szerint mindez azért történhetett, mert Lengyelországban jelentősen csökkent a sertések ára. (Az első félévben az élő sertés-import csaknem 60 százaléka származott Lengyelországból.)
A vágósertés vágóhídi belépési ára* az Európai Unió országaiban („E” minőségi
kategória), Ft/kg, hasított hideg súly**
2005. 2006. 2006. 38. hét/ 2006. 38. hét/
Országok 37. hét 38. hét 37. hét 38. hét 2005. 38. hét % 2006. 37. hét %
Belgium 323 329 406 402 122,30 99,01
Csehország 375 369 453 445 120,85 98,31
Dánia 301 303 385 378 124,69 98,09
Németország 360 367 445 435 118,57 97,68
Észtország 340 341 408 406 119,11 99,46
Görögország 468 469 522 517 110,30 99,12
Spanyolország 348 350 445 428 122,34 96,26
Franciaország 329 326 414 414 127,11 100,09
Írország 330 333 408 408 122,61 100,15
Olaszország 381 383 471 471 122,93 100,09
Ciprus 462 465 542 542 116,55 100,08
Lettország 366 375 461 450 120,14 97,76
Litvánia 368 367 442 428 116,59 96,71
Luxemburg 359 366 471 435 118,83 92,41
Magyarország 370 368 449 444 120,73 98,86
Málta 394 397 441 441 111,11 100,09
Hollandia 318 323 406 425 131,66 104,84
Ausztria 347 354 441 432 122,11 97,93
Lengyelország 357 361 392 396 109,56 100,85
Portugália 365 368 477 461 125,28 96,64
Szlovénia 380 382 440 440 115,01 100,00
Szlovákia 373 375 456 456 121,84 100,01
Finnország 333 335 367 369 110,19 100,32
Svédország 337 338 411 413 122,15 100,36
Anglia 366 368 430 433 117,57 100,65
EU 347 350 427 423 120,92 99,02
* Az ár tartalmazza a szállítási költséget is ** Átszámítva az MNB hivatalos középárfolyamán
Forrás: EU Bizottság, AKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >