Minőség a közétkeztetésben
A minap feltették nekünk a kérdést, hogy mi a legnagyobb kihívás napjainkban egy közétkeztető életében. Nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy rájöjjünk, valójában a beidegződésekkel és a menza kifejezés múltból hozott negatív kicsengésével kell a legtöbbet foglalkoznunk.
A 2014-es, közétkeztetési iparágat meghatározó EMMI-rendelet óta a szigorú, de színtiszta szabályozás pontosan megfogalmazza, hogy milyen feltételek mellett, milyen alapanyagokból, milyen változatossági mutatóval, milyen ételek kizárásával (és a szabályozások sorát még hosszan folytathatnánk) kell biztosítani a különböző korosztályok számára az egészséges ételeket.
Cégünknél már a GasztVitál csoport indulásakor megfogalmazódott, hogy a szabályoknak való megfelelés csak a minimumelvárás magunk felé. Mi olyan magas minőségi színvonalon akarunk szolgáltatni, ami a mostani generáció felnőtté válása után is csak kellemes, pozitív asszociációkkal tölti meg a menza kifejezést.
Ezért a legkiválóbb szakemberekkel, a legmodernebb konyhai berendezésekkel, a legjobb alapanyagokból főzünk, önszabályozó ellenőrzések és folyamatos intézményi és fogyasztói értékelések alapján állandóan javítva és fejlesztve folyamatainkat. A havi rendszerességű intézményi értékelések 5 pontos skálán az elmúlt 1 évben mindig 4,6 és 4,8 pont közötti átlageredményt hoztak. Fontos, hogy a szülők is átlássák, mit ír elő a rendelet, és lehetőségük legyen meg is kóstolni az ételeket, a hagyományos ízek mellett segítsék gyermekeiket is, hogy azok befogadóbbak legyenek az újfajta, egészségesebb alapanyagokra, ételkészítési módokra. Ezért az elmúlt 4 hónapban eddig 21 intézményben biztosítottuk (intézményenként 3 héten keresztül) a kóstolás lehetőségét. A pozitív visszajelzések megerősítenek bennünket, hogy befektetéseink eredménye előbbre visz bennünket a menza megújításában.
A menzákon a másik komoly kihívás a gyakran összetett ételallergiával élő gyermekek és felnőttek teljes körű kiszolgálása. Ezzel a gonddal sok szolgáltató küzd. Annak érdekében, hogy a GasztVitál csoport hosszú távon se legyen kiszolgáltatva, 2018 végén komoly beruházások és gyakorlott szakemberek vezetésével az egyik budapesti konyhát átalakítottuk kifejezetten diétás konyhává. A kapacitást oly módon alakítottuk, hogy a saját területen túl akár kórházak vagy nagyobb gazdasági egységek konyháit is ki tudjuk szolgálni a speciális étrendenddel. Jelenleg 30-féle, akár komplexebb igényt is ki tudunk szolgálni, valamint igénytől függően akár rugalmasan bővíteni is tudjuk a választékot.
A két fő kihívás mellett természetesen cégünk sokféle egyéb programon is dolgozik. Terveinkről, aktuális tevékenységünkről részleteket naprakészen olvashatnak a gasztvital.hu weboldalunkon. (x)
Kapcsolódó cikkeink
Ki a forradalmár a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerülésének előmozdítására indított…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában
Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Északra költözik a nyár: ugrásszerűen nő a skandináv turizmus
A nyári hőség és a klímaváltozás hatására egyre több európai…
Tovább olvasom >Catering a köbön – A nap videója
Szakácsok és pincérek csapata készít és szolgál fel naponta háromszor…
Tovább olvasom >