Miniszteri megbízott koordinálja a VM képviseletében a Budapesti Víz Világtalálkozó előkészítését

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 15. 09:56

Magyarország 2013 októberében az ENSZ tagállamai, intézményei és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplő részvételével nemzetközi víz konferenciát szervez (Budapesti Víz Világtalálkozó). Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Teplán István főtanácsadót miniszteri megbízottként felhatalmazta a VM képviseletére a konferencia előkészítésében és lebonyolításában, illetve kijelölte a tárcaközi előkészítő bizottság alelnöki feladatainak ellátására.

A konferencia fő koordinátora a Külügyminisztérium, a szakmai előkészítés és lebonyolítás felelőse a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tanácskozás megszervezését Áder János köztársasági elnök a 2012 júniusában, Rio de Janeiróban tartott Rio+20 fenntartható fejlődési konferencián jelentette be. A Világtalálkozó célja, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben – ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák – hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához és valódi iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához.

A konferencia az elérhető és kipróbált gyakorlati megoldások bemutatásával kíván segítséget nyújtani mind a fejlődő, mind a fejlett világ vízügyi kihívásainak kezeléséhez. A Világtalálkozóval párhuzamosan szervezett tudományos, üzleti, civil és ifjúsági fórum lehetőséget kínál a magyar gazdasági, egyetemi, kutatói eredmények bemutatására, a magyar vízügyi ágazat nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítésére.

A víz Földünk egyik legbecsesebb természeti erőforrása. A Föld vízkészletének mindössze 2%-a édesvíz. Ezen szűkös természeti erőforrás azonban meghatározó fontosságú a biológiai, társadalmi és gazdasági élet valamennyi szegmensében. A növekvő lakossági igények és az éghajlatváltozás nyomán az egymással versengő vízigények 2030-ra várhatóan 40%-os globális vízellátási hiányt eredményeznek. Ez a folyamat Európát és hazánkat is érinteni fogja: a vízhez való hozzáférés mind egyéni, mind nemzeti szinten még inkább a prosperitás és a béke alapvető kérdésévé válik.

Magyarország máig világszerte elismert vízügyi szakértelemmel, ismeretanyaggal és infrastruktúrával rendelkező ország. Hazánk évtizedek óta kiemelten kezeli a víz témáját mind kétoldalú, mind többoldalú külkapcsolataiban. Támaszkodva a vízpolitikában hagyományosan megjelenő magyar érdekekre és szakértelemre, Magyarország folytatni kívánja hangsúlyos nemzetközi szerepvállalását a vízpolitika gondozásában.

Kapcsolódó cikkeink