Minimálisan erősödött a magyar gazdaság áprilisban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 30. 00:01

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,08 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest áprilisban.

A megelőző havi bővüléstől ez elmarad, a felülvizsgált adatok szerint februárban enyhén csökkent az indikátor.
Tavaly év végén összességében jobb teljesítményt tükrözött vissza a GYIA, az utolsó három hónapban stabil volt az emelkedés. A nemzetközi környezet azonban már nem olyan kedvező, mint akkor, a pénzügyi bizonytalanság is kiújulni látszik.
A gyorsulási irányadó részindexei közül áprilisban kevesebb mutatott a növekedés, mint a csökkenés irányába, de előbbiek erőteljesebb hatást gyakoroltak. A reálkamat süllyedése, a hosszú és a rövid lejáratú kamatok közötti különbség, az exportőröknek kedvező javuló német üzleti várakozások az indikátor emelkedését segítették.
Havi alapon esett azonban a reálkereset, továbbá az élelmiszereken kívüli kiskereskedelem jelzi, hogy a belső kereslet még közel sem talált magára. Nagyot nőtt a munkakeresés átlagos időtartama is, mivel lassan elhúzódó válságról beszélhetünk.
Vegyesek a kilátások tehát, még nem lábalt ki egyértelműen a krízisből a gazdaság. Pillanatnyilag a növekedés belső motorjai hiányoznak, de a külső konjunktúra is igen törékeny – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink