Minden tizedik étterem és kocsma a csőd szélén

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 00:01

A vendéglátósok a vésztartalékaikat élik fel, egy felmérés szerint minden tizedik kocsmát és éttermet a bezárás fenyeget. A forgalomcsökkenés mellett a banki hitelhez jutás is nehezedett és áfaemelés is rontja a vállalkozások eredményességét.

A Kiskereskedők Országos Szervezete (Kisosz) a vendéglátósoknak küldött ki egy több oldalas kérdőívet, melynek adatait mára feldolgozták. Fischer Sándor, a Kisosz Tolna megyei társelnöke elmondta, a tapasztalat az, hogy a vállalkozók többségénél visszaesett a forgalom.
Sokan úgy gondolják, most vagyunk a gazdasági válság mélypontján, ami igaz is, ám a kisvállalkozókat csak pár hónapja érte el a válság, így ez a réteg még akkor is a mélyponton lesz, amikor más területen már lehet látni a kilábalást. Az idei év első felében a gazdasági nehézség az exportban, importban érintett vállalkozásokat érintette, mára viszont a belső piac fogyasztása esett vissza. A közgazdászok úgy számolják, ez a helyzet még legalább egy évig tart, kérdés, hány kisvállalkozásnak lesz addig tartaléka – idézi a Világgazdaság Online Fischer Sándort.
Kapcsolódó cikkeink