Magazin: Minden színben szinte minden

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 03. 23. 07:14

A hajfestékek és hajszínezők piacának cikkünkben megszólaló szereplői a szektor bővüléséről számolnak be, kiemelve, hogy a két termékkategória közül továbbra is a hajfestékek fogynak nagyobb számban. A természetes összetevők és a környezettudatosság iránti igény itt is jellemzi a fogyasztókat, akikben felmérések szerint még mindig számos téves hit él ezekkel a termékekkel kapcsolatban, amelyeket a gyártók edukációval és különböző marketingeszközökkel igyekeznek eloszlatni.

Tóth-Perge Bianka
trade marketing
manager
L’Oréal Magyarország

A L’Oréal Magyarország Kft. szakembereinek tájékoztatása szerint a hajfestés és színezés kategória YTD 2019. októberig 4,3%-kal növekedett értékben, míg darabban 2,6%-os csökkenést mutatott.

– A kategória alapvetően drogériaspecifikus, az eladások 73%-a ezen a csatornán realizálódik. A kereskedői márkák a hajfesték kategórián belül gyengébbek, mint egyéb szegmensekben, itt az eladások mindössze 1%-át teszik ki – mondja Tóth-Perge Bianka.

A vállalat trade marketing managere arra is felhívja a figyelmet, hogy a hajfestékvásárlás fele nem a közönségcikkpiacon történik, az otthoni hajfestők aránya 2019-ben 61%-ról 53%-ra csökkent, míg a fodrászatok esetében ellenkező volt a tendencia.

Domján Dóra
brand manager
Henkel Magyarország

Domján Dóra, a Henkel Magyarország Kft. brand managere szintén a hajfestékek piacának növekedéséről számol be.

– A kategória eladásai értékben folyamatos növekedést mutatnak, a Henkel portfóliójában lévő hajfestékek is pozitív eredményekkel zárták a 2019-es évet, növekvő piacrésszel, ezáltal megőrizve a piacvezető pozíciót a hajfesték kategóriában.

Az elhangzott, kedvező híreket Gaál Patrik, a Coty Hungary Kft. customer marketing specialistje is megerősíti, kiegészítve azzal, hogy márkáik, a Wella és a Londa eladásai is növekedni tudtak az elmúlt időszakban.

 

Hajfestékből természetes, színezőből extrém

– A természetességre irányuló trend a fogyasztás minden területén megfigyelhető, így a hajfestésben is. Az új termékek esetében a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a természetes összetevők nagyobb arányú használatára. A fogyasztók továbbra is előnyben részesítik az ammóniamentes termékeket, illetve az intenzíven ápoló márkákat – jelzi Tóth-Perge Bianka.

Mint mondja, az ápolás már nemcsak az utóápoló balzsamban jelenhet meg, hanem a hajfestékkrémben vagy akár a kíméletes samponban is.

– A L’Oréal Paris Excellence hajfestéke ápolást nyújt a hajfestés előtt, közben és utána is, a 2019-es renováció óta a piacon egyedülálló módon tartalmaz egy kíméletes sampont is a csomagban. A hajszínező kategória piacvezető terméke pedig az ammóniamentes L’Oréal Paris Casting Crème Gloss hajszínkrém, amely országosan értékben a színező kategória 40%-át teszi ki – ismerteti a L’Oréal Magyarország Kft. trade marketing managere.

A vállalat az otthoni hajfestéssel kapcsolatban számos fogyasztói gátat azonosított, amelyek hatására a fogyasztók vagy nem lépnek be a kategóriába, esetleg kategóriaelhagyókká válnak. Ezek a következők: hiányos ismeretek a termékekről, annak használatáról, a különböző termékkategóriák előnyeinek érthetősége, félelem a károsodástól, félelem a természetellenes hatástól, illetve attól, hogy a kategóriába való belépés végleges, nem lehet kiszállni.

– A L’Oréal célja a kereskedelmi partnereivel való kooperációban, hogy a termékeivel és kommunikációjával a jövőben a fogyasztókat edukálja a kategóriáról, használatról, könnyebb navigációt biztosítson a különböző termékek között, ezzel növelve a kategória penetrációját és csökkentve a meglévő fogyasztási és vásárlási gátakat – emeli ki Tóth-Perge Bianka.

A trade marketing manager úgy tapasztalja, az elmúlt évek legjelentősebb trendje a kategóriában az extrém színű hajszínezők és hajsminkek voltak, kibővítve a kategória fogyasztóit a Z-generáció körében is. A jövőre vonatkozóan azt látják, hogy ez a trend lassul, újra előtérbe kerül a természetesség, természetesebb színekkel, természetesebb és tisztább formulákkal és magas ápolási hatékonysággal.

Gaál Patrik
customer marketing
specialist
Coty Hungary

– A hajfestékek kiszerelése és csomagolása szinte csak alapvető funkciókat lát el, nem jellemző innováció e téren. Továbbra is folytatódik a valamilyen plusz attribútummal rendelkező termékek térnyerése, azaz már nem elég a fogyasztóknak, hogy a termék ellátja az alapvető funkcióját, úgy, mint a fedés és a színezés, mindenképpen valami pluszt is elvárnak tőle, például azt, hogy táplálja a hajat vagy ápolja a hajvégeket – fűzi hozzá Gaál Patrik.

Széles választék minden generációnak

A Henkel Magyarország Kft.-nél azt tapasztalják, hogy a hajszínezők esetében leginkább a különlegesebb színek hódítanak, erről árulkodik Live márkájuk sikere is.

– A 2019-es év abszolút trendszínei az ezüstös és a lilás, bordós árnyalatok voltak, így ezeket igyekszünk portfóliónk többi, tartós hajfestékmárkájának a kínálatában is elérhetővé tenni – avat be Domján Dóra.

Fontosnak tartja kiemelni a hajszínezőkkel kapcsolatban a szezonalitásukat. A nyári fesztiválszezon az az időszak, amikor leginkább teret nyer a kreatív megjelenés, a kísérletezés, így a forgalmat tekintve is ez a legerősebb időszak a hajszínezőket illetően.

– Hajszínezőink számos kiszerelésben, applikációs formában és hatalmas színválasztékban elérhetőek, igyekszünk minél több lehetőségeket kínálni a portfóliónkban, hogy a legtöbb fogyasztói igényt lefedjük. A Live márkánkon belül megtalálhatóak az egy hajmosásig tartó termékektől a 10-15 hajmosásig tartó, vagy akár tartós eredményt nyújtó variánsok is – tudjuk meg a brand managertől.

A tartós hajfestékek esetében úgy látják, hogy a legfontosabb fogyasztói igények továbbra is az ápolás, a védelem és a megfelelő színeredmény. Ezeknek a fogyasztói igényeknek megfelelően alakítják portfóliójukat, ahol számos innovációval, mint a hajtöredezés elleni Salonplex technológia új formulákkal, mint a gélállag a #Pure Color esetében, és természetes összetevők használatával erősítik kategóriájuk kínálatát.

– A fogyasztók egyre tudatosabbak a vásárlásaikat illetően, így ennek hatásaként 2020-ban további erős hangsúlyt kap, illetve a hajfestékek kategóriájában is egyre fontosabbá válik, a környezettudatosság és a „Better For You” szemlélet – jegyzi meg Domján Dóra.

A férfiakban rejlik még potenciál

– Ha a hajszínváltoztató termékek piaci megoszlását nézzük, akkor továbbra is a tartós hajfestékek teszik ki egyértelműen a legnagyobb szegmenst, a hajszínezők továbbra is egy kisebb szeletét adják az eladásoknak, azonban évről évre növekszik ezen kategória mérete is.

A hajfestés esetében fontos szempont az őszülés mértéke is, ami nagyban befolyásolja, hogy melyik hajszínváltoztató termék nyújtja a kívánt színeredményt – nyilatkozza a Henkel Magyarország Kft. brand managere.

Domján Dóra arra is kitér, hogy a hajszínezőket jellemzően a fiatalabb – Y- és Z- – generáció választja, akik még nem biztos, hogy megtalálták a megfelelő hajszínt, szeretnek új színeket kipróbálni, elköteleződés nélkül vágynak akár természetes, akár feltűnőbb színeredményre.

Tóth-Perge Bianka szerint fontos, hogy egy kereskedő kínálatában megtalálhatóak legyenek mindkét kategória legjobban teljesítő márkái, és polctükrében ezen márkákat megfelelően elkülönítse.

A rendelkezésükre álló adatokból az olvasható ki, hogy 2019 YTD októberben az eladások 81%-át a tartós hajfestékek jelentették, míg a hajszínezők 19%-ot reprezentáltak. Ugyanakkor a színezők dinamikája sokkal magasabb volt, ez a kategória 12%-kal növelte eladásait előző év ugyanazon periódusához képest.

– Összességében elmondható, hogy hazánkban a hajfestés és színezés kategória penetrációja alacsony, a nők 30%-a vásárolt az elmúlt egy évben legalább egyszer ilyen terméket, míg a környező országokban ez rendre magasabb: Csehországban a nők 46%-a, míg Szlovákiában a nők 52%-a fest hajat. A férfi hajfesték- vagy színezőfelhasználók köre hazánkban marginális, 4% alatti, azonban nyugat-európai eladásokat tekintve, ebben a kategóriában is rejlik még potenciál a jövőt illetően – vetíti előre Tóth-Perge Bianka.

Természetesség és környezetvédelem

A Coty Hungary Kft. 2019-ben megújította az egyik legsikeresebb termékét, a Londa Colort, megtartva a legkedveltebb árnyalatokat, de kiegészítve az új trendeknek megfelelő színekkel.

Fő erőssége a tökéletes fedés az ősz hajszálakkal szemben.

A vállalat a haj kategórián belül in-store aktivitásokkal és influencer kampányokkal támogatja a termékeit.

A L’Oréal Magyarország Kft. 2020-ban a Garnier Olia terméket renoválta, amely világszerte a vezető ammóniamentes márka a piacon, és világszerte a második legnagyobb hajfestékmárka. – A termék egyedülálló módon 60% olajat tartalmaz a hajfestékkrémben, természetes eredetű virágolajokkal gazdagítva, ugyanakkor intenzív színeredményt és akár 100%-os őszhaj-fedést biztosít. A renováció során a termék csomagolása kisebb lett, ami helytakarékosabb, környezettudatosabb és nem utolsósorban elérhetőbb árú terméket eredményezett – tájékoztat a L’Oréal Magyarország Kft. trade marketing managere. Hozzáteszi: a hajfestékmárkák tekintetében a két stratégiai márka, a L’Oréal Paris Excellence és a Garnier Color Naturals márkák esetében szólaltatunk meg hazai és nemzetközi márkanagyköveteket a termékek kommunikációjában. 2019 év eleje óta a Garnier Color Naturals márkanagykövetei Dobó Kata és Kovács Patrícia, míg az Excellence nemzetközi nagykövete a világhírű Celine Dion.

A Henkel Magyarország Kft. legfontosabb bevezetése 2020-ban a hajfesték kategóriában a Gliss Color megjelenése, mely a hajápolás szakértőjeként ismert Gliss Kur család kibővülése.

– A Gliss innovációja új dimenziókat hoz a hajfestésbe, a hidratáló tulajdonságairól ismert hialuronsav komplexszel nemcsak megvédi a hajat a károsodástól, de már festés közben és után is ápolja azt – ismerteti Domján Dóra.

A Henkel elkötelezett a fenntarthatóság terén betöltött vezető szerep mellett, ez a hajfestékek kategóriájában is erős hangsúllyal jelenik meg.

– Fontos számunkra, hogy termékeink fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagokat tartalmazzanak, valamint az is, hogy a gyártási folyamat során minél kisebb mértékű legyen a környezeti terhelésünk. Számos hajfestékmárkánk megújul 2020-ban, ami többek között érinti a termékeink csomagolását, melyekre felkerül az FSC-logó, emellett Climate Neutral gyártási folyamattal készülnek, illetve több esetben is újrahasznosított műanyag alapanyagot használunk az egyes flakonok gyártásánál – részletezi a brand manager.

A vállalatnál többnyire 360°-os stratégiákban gondolkoznak, ami hozzájárul márkáik sikerességéhez.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink