Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint.

Foglalkoztatás szempontjából is megviselte a járvány a német gasztronómiát
A részmunkaidős foglalkoztatást is beleértve 2021 első tíz hónapjában 11,6 százalékkal kevesebben dolgoztak a gasztronómiai ágazatokban, mint az előző év azonos periódusában. A legnagyobb visszaesés februárban volt. A járvány által nem érintett év, 2019 azonos időszakához képest a csökkenés 23,4 százalékos volt.
A bárokban és a kocsmákban foglalkoztatottak száma csökkent a legnagyobb mértékben tavaly, a 2020-ashoz képest 23,6 százalékkal, a 2019-eshez képest pedig 44,7 százalékkal.
Az éttermi szolgáltatásokban az előző évihez képest 11,3 százalékkal, a válság előttihez képest 22,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma.
A legkevésbé a catering szolgáltatásokban csökkent a foglalkoztatás: az előző évihez képest 8,3 százalékkal, a válság előttihez képest 17,1 százalékkal.
A létszámcsökkentés az alacsony kereseti kategóriákban foglalkoztatottakat érintette a leginkább. A 2020-as teljes évben 1,07 millió alkalmazottat foglalkoztatott a német gasztronómiai ágazat, 9,1 százalékkal kevesebbet mint 2019-ben. Ezen belül az alacsony bérkategóriákban alkalmazott dolgozók száma 15,5 százalékkal csökkent 381 ezerre.
A szakmunkástanulók száma az ágazatban mintegy az ötödével csökkent 2020-ban az előző évihez képest, miközben a gazdaság egészében úgy egy tizedével. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >Újrahasználható termékdisplay használatával csökkenti a hulladékot Európa-szerte a dm
A dm drogérialánc több mint 2100 németországi üzletében, valamint más…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >