Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?
A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A ’Sör mi több’ sörgasztronómusát hívták segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.
Vásárhelyi István sörgasztronómus szerint a világos lágerek jellegzetes száraz enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns enyhén száraz komlósságát. A főtt-füstölt csülökhöz, kötözött sonkához azonban már a sötétebb, félbarna sörök ideálisak, különösen, ha nem fehér kenyeret, hanem kalácsot vagy sötét rozskenyeret választunk a hús mellé, hiszen ezek édeskés, enyhén kesernyés héja jól harmonizál a malátás sörökkel. A zsírosabb, sötétebb színű sertéshúsokhoz, például egy jóféle füstölt tarjához bontsunk ki egy karakteres, sötét (barna) lágersört, hogy a malátás édesség és a pörkölt malátás ízek még jobban kiemeljék a hús füstös-sós ízeit és zsírosabb textúrájával kontrasztosan, szárazabb, teltebb kesernyés ízükkel varázsoljanak el.
A nagy sörivó hírében álló csehek Nagycsütörtök vagy Zöldcsütörtök napján sörrel várják az ünnepet. Erre az alkalomra csalánnal vagy más kerti növényekkel színezett zöld sört főznek. Ezt a sörözőkben sokszor „vágottként”, a különböző színű söröket óvatosan egymásra csapolva, úgy, hogy a színek elváljanak, piros szőlő héjával színezett sörrel keverik. Így jön létre a két színben pompázó Krasličak (sör-hímestojás). A sörgasztronómus szerint ne keseredjünk el, ha nem jutunk hozzá ilyen ínyencségekhez, mert a húsvéti sonkaételekhez így is találunk épp elég finom sört, amelyek remekül passzolnak ünnepi ételeinkhez.
„A Sörszövetség ’Sör mi több’ kezdeményezése azzal a céllal indult, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát és segítsen kiválasztani a megfelelő sört kedvenc ételeink mellé, ezúttal a húsvéti menü mellé kerestünk sörpárt. A húsvét a sörösöknek amolyan informális szezonindító ünnep. Ilyenkor meglódul a hazai sörfogyasztás. A sonkához vagy éppen locsolkodáskor jól esik egy pohár sör. Fogyasszuk felelősen, és ha már ittunk, ne üljünk a volán mögé.” – tanácsolja dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.
Kapcsolódó cikkeink
Húsvét után sem enyhült az utazási láz
Húsvét után sem enyhült az utazási láz, április 17-27. között…
Tovább olvasom >Egyre népszerűbb a sör alkoholmentes változata Németországban
Egészségügyi okokból, az íze miatt, vagy szimplán a választás szabadsága…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >Fagylalt-komp és balatoni ízek csatája – jön a Balaton Fagyija választás
Május 9-én nemcsak a Tihany és Szántód közötti kompjárat indul…
Tovább olvasom >