Milyen alkohol marad Oroszországban? Bármilyen, de 20%-kal drágább lesz mind

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 03. 04. 11:11

Brutális áremelésre készülhetnek az oroszok: részben a nyugati cégek orosz piacot érintő szankciói miatt – korábban már több listát is közöltünk a maradó és távozó cégekről -, részben pedig a hazai gyártókat és termelőket is érintő pénzügyi szankciók és logisztikai nehézségek miatt.

A vodkával van a legkevesebb gond

Az alkoholgyártók és -szállítók elkezdték emelni az árakat. A legnagyobb alkoholimportőrök  már eleve megijedtek a szállítások leállásától, de aztán átlagosan 15%-kal magasabb áron folytatták tevékenységüket.

A hazai termelők is félnek. A Kalinyingrádi Pincészet és Konyakgyár (Old Koenigsberg konyak) a termékek árának 25-30%-os emelését jelentette be. Az ok az importált alapanyagok drágulása a rubel esése miatt.

A logika azt sugallja, hogy más gyártóknak is vannak hasonló problémái. Oroszországban ugyanis még hazai whiskyt is gyártanak, a hozzávalók jelentős része azonban külföldről érkezik.

Nem nehéz megtippelni, hogy maguk a kiskereskedelmi láncok is akarnak majd többletpénzt keresni az alkoholon, hiszen pótolniuk kell a hatósági áras termékek árcsökkenése miatti kiesést. Így várhatóan minden alkohol átlagosan 20 százalékkal többe kerül majd hamarosan.

A legolcsóbb a sör és a vodka marad, mivel az oroszoknak bőséges mennyiségű saját gabonájuk és gyártósoruk van.

 

Kapcsolódó cikkeink