Milliós bérigények és balatoni panorámás szállás: új realitás a nyári vendéglátásban
A balatoni nyár még el sem kezdődött igazán, de a vendéglátósok már most rendkívüli kihívásokkal néznek szembe. Miközben egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, a szezonális dolgozók bérigényei az egekbe szöktek – olykor egymillió forintos fizetést, teljes ellátást és tóra néző szállást kérnek – írja a Pénzcentrum.
A sonline.hu beszámolója szerint a munkaerőpiaci viszonyok gyökeresen átalakultak. Rácz Jenő sztárséf, aki Alsóörsön nyit éttermet, a közösségi oldalán fakadt ki, miután egy jelentkező szakács havi egymillió forintot kért kezdő bérként. A Balaton déli partján dolgozó Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő tulajdonosa szerint a munkavállalók már nemcsak a fizetésüket akarják meghatározni, de azt is, mikor és mennyit hajlandók dolgozni.
Külföldről sem térnek haza a megszokott munkaerők
A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a korábban az osztrák síparadicsomokból nyárra hazatérő dolgozók egyre kisebb számban érkeznek vissza. A külföldi munkáltatók nyári programokkal próbálják helyben tartani a dolgozókat, így kevesebb tapasztalt szakember érkezik a balatoni szezonra.
Sztárszakácsok, irreális elvárások
Németh Tamás, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje szerint a szakma félreértéséből fakad a túlzó igények áradata: „Mindenki milliós fizetést akar, de tisztelet, kötelességtudat, tisztaság nincs. Három cigiszünet, masszőr, frissítő kell – ez már nem a vendéglátás, hanem egy valóságtól elszakadt álomvilág.” Szerinte a fiatalok nincsenek tisztában a szakmai elvárásokkal, és sokan sztárnak hiszik magukat, anélkül hogy bizonyítottak volna.
A jó szakember megéri a pénzét – de nincs belőlük elég
Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonosa úgy látja: az irreális bérigények elsősorban a szezonális helyeken jelentkeznek, melyek ezzel elszívják a munkaerőt az egész évben nyitva tartó éttermektől és szállodáktól. A magas fizetés sem tudja mindig kompenzálni azt a bizonytalanságot, hogy szezonon kívül nincs munkalehetőség.
40–50 ezer forint naponta? Plusz szállás?
Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám 365 séfje konkrét számokat is megosztott: szerinte a jelentkezők minimum napi 40–50 ezer forintot szeretnének keresni, óránként 3-3500 forintos bérezés mellett – és elvárják, hogy szállást is kapjanak. „Régen sem volt ilyen, és én sem kapok szállást, ha felmegyek Pestre. Nem értem, miért gondolják, hogy ha idejönnek dolgozni, akkor az egész család nyaralhat” – jegyezte meg.
A vendégek is másként viselkednek
A vendéglátás átalakulása nemcsak a munkaerőoldalon érezhető. Makkos Péter szerint a forró nyári napokon a vendégek inkább délután pihennek, és csak estére időzítik az éttermi látogatásokat, ami újabb szervezési kihívás elé állítja a személyzetet és az üzemeltetőket.
A balatoni vendéglátás idén nyáron új dimenzióba lépett: a munkavállalók elvárásai már sokszor nem állnak összhangban a piaci realitásokkal, miközben a vendégek igényei és a fogyasztási szokások is változnak. A szezon még csak most indul – kérdés, hogyan tudják a vállalkozók összehangolni az elvárásokat és a lehetőségeket.
Kapcsolódó cikkeink
Felszolgálhatnak medvehúst a szlovákiai vendéglők
Engedélyezték a medvehús fogyasztását Szlovákiában – jelentették szlovákiai magyar nyelvű…
Tovább olvasom >Sztárgázsi, balatoni panorámával – munkaerőhiány és irreális elvárások sújtják a vendéglátást
Tovább súlyosbodik a munkaerőhiány a hazai vendéglátásban – különösen a…
Tovább olvasom >A Balatoni Szövetség a Balaton lelkiismerete lesz
Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a Balaton lelkiismerete kell…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új korszak a világgazdaságban? – Új kihívások hazánk előtt
2025 májusa a világgazdaságban a változások felgyorsulását hozta. A Közel-Keleten…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új ciklus, stabil működés, változatlan irány – bizalmat kapott az ÖRT vezetése
Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) közgyűlése megerősítette a szervezet közvetlen…
Tovább olvasom >