Milliós bérigények és balatoni panorámás szállás: új realitás a nyári vendéglátásban
A balatoni nyár még el sem kezdődött igazán, de a vendéglátósok már most rendkívüli kihívásokkal néznek szembe. Miközben egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, a szezonális dolgozók bérigényei az egekbe szöktek – olykor egymillió forintos fizetést, teljes ellátást és tóra néző szállást kérnek – írja a Pénzcentrum.
A sonline.hu beszámolója szerint a munkaerőpiaci viszonyok gyökeresen átalakultak. Rácz Jenő sztárséf, aki Alsóörsön nyit éttermet, a közösségi oldalán fakadt ki, miután egy jelentkező szakács havi egymillió forintot kért kezdő bérként. A Balaton déli partján dolgozó Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő tulajdonosa szerint a munkavállalók már nemcsak a fizetésüket akarják meghatározni, de azt is, mikor és mennyit hajlandók dolgozni.
Külföldről sem térnek haza a megszokott munkaerők
A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a korábban az osztrák síparadicsomokból nyárra hazatérő dolgozók egyre kisebb számban érkeznek vissza. A külföldi munkáltatók nyári programokkal próbálják helyben tartani a dolgozókat, így kevesebb tapasztalt szakember érkezik a balatoni szezonra.
Sztárszakácsok, irreális elvárások
Németh Tamás, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje szerint a szakma félreértéséből fakad a túlzó igények áradata: „Mindenki milliós fizetést akar, de tisztelet, kötelességtudat, tisztaság nincs. Három cigiszünet, masszőr, frissítő kell – ez már nem a vendéglátás, hanem egy valóságtól elszakadt álomvilág.” Szerinte a fiatalok nincsenek tisztában a szakmai elvárásokkal, és sokan sztárnak hiszik magukat, anélkül hogy bizonyítottak volna.
A jó szakember megéri a pénzét – de nincs belőlük elég
Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonosa úgy látja: az irreális bérigények elsősorban a szezonális helyeken jelentkeznek, melyek ezzel elszívják a munkaerőt az egész évben nyitva tartó éttermektől és szállodáktól. A magas fizetés sem tudja mindig kompenzálni azt a bizonytalanságot, hogy szezonon kívül nincs munkalehetőség.
40–50 ezer forint naponta? Plusz szállás?
Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám 365 séfje konkrét számokat is megosztott: szerinte a jelentkezők minimum napi 40–50 ezer forintot szeretnének keresni, óránként 3-3500 forintos bérezés mellett – és elvárják, hogy szállást is kapjanak. „Régen sem volt ilyen, és én sem kapok szállást, ha felmegyek Pestre. Nem értem, miért gondolják, hogy ha idejönnek dolgozni, akkor az egész család nyaralhat” – jegyezte meg.
A vendégek is másként viselkednek
A vendéglátás átalakulása nemcsak a munkaerőoldalon érezhető. Makkos Péter szerint a forró nyári napokon a vendégek inkább délután pihennek, és csak estére időzítik az éttermi látogatásokat, ami újabb szervezési kihívás elé állítja a személyzetet és az üzemeltetőket.
A balatoni vendéglátás idén nyáron új dimenzióba lépett: a munkavállalók elvárásai már sokszor nem állnak összhangban a piaci realitásokkal, miközben a vendégek igényei és a fogyasztási szokások is változnak. A szezon még csak most indul – kérdés, hogyan tudják a vállalkozók összehangolni az elvárásokat és a lehetőségeket.
Kapcsolódó cikkeink
Melyik a top 10 balatoni fagyizó?
A Balatoni Turizmus Szövetség adatgyűjtése nyomán most nyilvánosságra került, melyik…
Tovább olvasom >Így nyaralnak itthon a magyarok – a balatoni strandolás mindent visz!
Strandolással, városnézéssel, valamint gyógyfürdőzéssel és wellnessezéssel töltik legszívesebben belföldi nyaralásukat…
Tovább olvasom >Újraindul a Balaton fenntarthatósági programja, a tó kotrása
Kormányhatározat jelent meg arról, hogy másfél milliárd forintos keretösszegből újraindulhat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új tulajdonoshoz kerül a Dole amerikai frisszöldség-üzletága
A dublini központú Dole bejelentette, hogy eladta amerikai frisszöldség-üzletágát az…
Tovább olvasom >Új partnerségekkel ad lendületet ESG kezdeményezéseinek a Wolt
Két új stratégiai partnerségről tett bejelentést a finn étel-házhozszállító vállalat,…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával gyorsítja a pénztárakat a Colruyt
Valamennyi kasszájánál bevezeti a belga Colruyt „easy check-out” nevű rendszerét,…
Tovább olvasom >