Milliós bérigények és balatoni panorámás szállás: új realitás a nyári vendéglátásban
A balatoni nyár még el sem kezdődött igazán, de a vendéglátósok már most rendkívüli kihívásokkal néznek szembe. Miközben egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, a szezonális dolgozók bérigényei az egekbe szöktek – olykor egymillió forintos fizetést, teljes ellátást és tóra néző szállást kérnek – írja a Pénzcentrum.
A sonline.hu beszámolója szerint a munkaerőpiaci viszonyok gyökeresen átalakultak. Rácz Jenő sztárséf, aki Alsóörsön nyit éttermet, a közösségi oldalán fakadt ki, miután egy jelentkező szakács havi egymillió forintot kért kezdő bérként. A Balaton déli partján dolgozó Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő tulajdonosa szerint a munkavállalók már nemcsak a fizetésüket akarják meghatározni, de azt is, mikor és mennyit hajlandók dolgozni.
Külföldről sem térnek haza a megszokott munkaerők
A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a korábban az osztrák síparadicsomokból nyárra hazatérő dolgozók egyre kisebb számban érkeznek vissza. A külföldi munkáltatók nyári programokkal próbálják helyben tartani a dolgozókat, így kevesebb tapasztalt szakember érkezik a balatoni szezonra.
Sztárszakácsok, irreális elvárások
Németh Tamás, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje szerint a szakma félreértéséből fakad a túlzó igények áradata: „Mindenki milliós fizetést akar, de tisztelet, kötelességtudat, tisztaság nincs. Három cigiszünet, masszőr, frissítő kell – ez már nem a vendéglátás, hanem egy valóságtól elszakadt álomvilág.” Szerinte a fiatalok nincsenek tisztában a szakmai elvárásokkal, és sokan sztárnak hiszik magukat, anélkül hogy bizonyítottak volna.
A jó szakember megéri a pénzét – de nincs belőlük elég
Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonosa úgy látja: az irreális bérigények elsősorban a szezonális helyeken jelentkeznek, melyek ezzel elszívják a munkaerőt az egész évben nyitva tartó éttermektől és szállodáktól. A magas fizetés sem tudja mindig kompenzálni azt a bizonytalanságot, hogy szezonon kívül nincs munkalehetőség.
40–50 ezer forint naponta? Plusz szállás?
Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám 365 séfje konkrét számokat is megosztott: szerinte a jelentkezők minimum napi 40–50 ezer forintot szeretnének keresni, óránként 3-3500 forintos bérezés mellett – és elvárják, hogy szállást is kapjanak. „Régen sem volt ilyen, és én sem kapok szállást, ha felmegyek Pestre. Nem értem, miért gondolják, hogy ha idejönnek dolgozni, akkor az egész család nyaralhat” – jegyezte meg.
A vendégek is másként viselkednek
A vendéglátás átalakulása nemcsak a munkaerőoldalon érezhető. Makkos Péter szerint a forró nyári napokon a vendégek inkább délután pihennek, és csak estére időzítik az éttermi látogatásokat, ami újabb szervezési kihívás elé állítja a személyzetet és az üzemeltetőket.
A balatoni vendéglátás idén nyáron új dimenzióba lépett: a munkavállalók elvárásai már sokszor nem állnak összhangban a piaci realitásokkal, miközben a vendégek igényei és a fogyasztási szokások is változnak. A szezon még csak most indul – kérdés, hogyan tudják a vállalkozók összehangolni az elvárásokat és a lehetőségeket.
Kapcsolódó cikkeink
MOHOSZ: a magyarországi vizek fogási rangsorában a Balaton az első
A Balatonból tavaly 633 tonna halat fogtak ki a horgászok,…
Tovább olvasom >Viharos szél csapott le a Balatonra és a fővárosra – tilos a fürdés a tónál
Másodfokú viharjelzés van érvényben a Balaton teljes területén a viharos…
Tovább olvasom >A héten indul a NAV ellenőrzéssorozata a Balatonnál és a Velencei-tónál
A héten megkezdte nyári ellenőrzéssorozatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >„Most a fermentált alapanyagok a kedvenceim”
Sorozatunkban ezúttal Kolozs Attila, a Heinemann munkatársa, a Suntory márkanagykövete beszélt munkájáról,…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >